Utjecaj sušenja raspršivanjem na kvalitetu retentata u prahu

Mansour Zaher, Marijana Carić

Cilj rada bio je utvrditi utjecaj sušenja raspršivanjem na kvalitetu UF retenata u prahu. Razlike su utvrđene za sadržaj 5-HMF u toku 8 mjeseci skladištenja pri temperaturama od 4 °C i 37 °C. Nisu utvrđene značajne promjene za ukupne proteine i proteinske frakcije.

Izvorni znanstveni članak

Prijedlog standardizacije metoda procjene senzorske kakvoće mliječnih proizvoda

Vijest

Istraživanje mogućnosti proizvodnje dimljenog topljenog sira

Gordana Niketić, Ljerka Kršev

Istraživanja su obuhvatila iznalaženje mogućnosti proizvodnje dimljenog sira. Topljeni sir proizveden po uobičajenom tehnološkom postupku proizvodnje pakovan je u celulozne i jestive proteinske omotače, a proces dimljenja se odvijao pri temperaturi od 60 do 80 °C u toku 2-4 sata. Tokom skladištenja ovako proizvedenog sira utvrđen je gubitak u težini i do 6,88%. Daljnjim istraživanjima konstatirano je da je pakovanjem topljenog sira u polietilenski omotač i primjenom procesa dimljenja, temperaturom od 80 °C u toku 9-10 sati moguće proizvesti novi tip topljenog sira, sira s novim ukusom čija fizikalno-kemijska svojstva i mikrobiološke karakteristike nisu značajno izmijenjene u odnosu na nedimljeni proizvod, topljeni sir.

Izvorni znanstveni članak

Kvaliteta i rok trajanja mlijeka i proizvoda od mlijeka

Života Živković

Problem kvaliteta proizvoda star je koliko i sama proizvodnja, ali se o njemu počelo raspravljati tek od kako su pojedini proizvodi postali roba za tržište. Sve veći zahtjevi za određenom robom (proizvodom) uticali su na postepeno izdvajanje dvije grupe ljudi. Izdvojili su se naime oni koji proizvode robu, od onih koji je troše. S razvojem društva ta podjela je postala sve jasnija pa je to uzrokovalo da proizvodnja pojedinih proizvoda pređe iz zanatske u industrijsku, svakako zahvaljujući potražnji odnosno tržištu.

Izlaganje sa skupa

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">