Prigodom otvorenja „Centralne mljekare“ Rijeka

Matej Markeš

Na Dan Republike 27. srpnja 1956. predsjednik gradske općine E. Jardas pustio je u redoviti pogon „Centralnu mljekaru“ u Rijeci.

Stručni rad

Kultivacioni supstrati za čiste kulture Streptococcus thermophilus i Thermobactcrium helveticom

Dimitrije Sabadoš

Prve čiste kulture u mljekarstvu upotrijebljene su u Danskoj kod proizvodnje maslaca. God. 1888. ih je Storch počeo preporučivati za zrenje sirovog vrhnja, a 1890. god. ih je prvi put primijenio i u proizvodnju maslaca iz pasteriziranog vrhnja.

Stručni rad

Pasterizacija mlijeka u proizvodnji sira

Ivan Benko

Koristi, odnosno mogućnosti da se poboljša proizvodnja sira s pomoću prethodne pasterizacije mlijeka, kod nas su još vrlo malo proučene, a još manje popularizirane. Zato je sasvim ispravno, ako to pitanje u svom stručnom listu napokon temeljitije obradimo i uočimo, kako lako možemo obazrivom pasterizacijom mlijeka nadoknaditi druge nedostatke, na pr. slabu kvalitetu mlijeka, nedovoljno znanje tehničkog osoblja i dr.

Stručni rad

Uvjeti i rad oko unapređenja mljekarstva na području bivšeg bijeljinskog sreza

Milorad Rajić

Razvoju mljekarstva u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko godina pridaje se veliko značenje, čiji su rezultati već vrijedni pažnje. Ali i pored postignutih uspjeha, danas postojeće novosagrađene mljekare u BiH ne mogu ni izdaleka podmiriti potrebe stanovništva svježim mlijekom, pa čak ni one najnužnije – za djecu.

Stručni rad

Proizvodnja umjetne mlaćenice

Dubravka Filjak

Mlaćenica (nuzgredni proizvod kod izrade maslaca) u stranim državama, a napose u nekim državama SAD mnogo se konzumira, naročito za ljetnih mjeseci. No njene su količine redovito nedovoljne i ne mogu podmiriti veliki broj potrošača. Zato se od obranog mlijeka proizvodi tzv. umjetna mlaćenica, koja je po svom okusu vrlo slična prirodnoj.

Stručni rad

Besplatno mlijeko za djecu

Lazar Poponjec

Dobivanjem pomoći od UNICEF-a (Fonda Ujedinjenih nacija za pomoć djeci) unapređenje mljekarstva u našoj zemlji dobilo je nov polet. Predratno i posle-ratno zatečeno stanje nije garantiralo snabdijevanje djece zdravim mlijekom i u dovoljnim količinama, posebno u većim gradovima i industrijskim centrima.

Stručni rad

Za naše selo

Vijest

Zanimljivosti

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">