Udruživanje mljekarskih poduzeća ili primjedbe na nacrt Zakona o komorama i stručnim udruženjima

Franjo Gabler

Početkom rujna ove godine održan je u Zagrebu sastanak kojemu su pored predstavnika većeg broja mljekarskih poduzeća iz zemlje prisustvovali i predstavnici republičkih zadružnih saveza – i Poljoprivredno-šumarskih fakulteta Hrvatske i Slovenije.

Stručni rad

Pasterizacija mlijeka u proizvodnji sira

Ivan Benko

U razdoblju između I. i II. Svjetskog rata bilo je gotovo najviše uspjeha u pogledu razvoja pasterizacije mlijeka i proizvodnje sira. Poslije svršetka I. Svjetskog rata u državama centralne Europe to je pitanje bilo zaista na mrtvoj točci jedino radi toga, jer je bilo na raspolaganju malo mlijeka za preradu, a zahtjevi potrošača u pogledu kvalitete proizvoda nisu bili tako strogi.

Stručni rad

Automatizacija

Josip Urban

Automatizacija je sada tema o kojoj se najviše diskutira u industrijskim državama. Automatizacija industrijskih pogona izmijenit će oblik rada i radnike u svim industrijama, pa i u prehrambenoj i mljekarskoj industriji.

Stručni rad

Teren Sokobanje tipičan mljekarski rajon i mogućnost za proizvodnju kvalitetnog sira

Miloš Mesner

U cilju unapređenja stočarsko-mljekarske grane, proizvođači sreza sokobanjskog udružili su se 1.IV.1955 godine u Stočarsko-mljekarsku zadrugu.

Stručni rad

Bolje iskorištavanje sirutke

Nikola Fatejev

U malim planinskim mljekarskim pogonima sirutka se kod nas redovno upotrebljava samo za vađenje albumina (skute, urde), u srednjim i manjim nizinskim pogonima za ishranu svinja, a u najvećim pretežno gradskim gotovo nikako.

Stručni rad

Kolica za transport mljekarskih kanti

Momčilo Dorđević

Često, naročito u manjim mljekarama, može se vidjeti da radnici umjesto da nose kante, vuku ih po podu mljekare. Tako transportirane kante na donjem zaštitnom prstenu brzo se poderu i lako probuše, a mogu se poznati po tome što su im dna izlizana.

Stručni rad

Za naše selo

Vijest

Vijesti iz mljekarstva

Vijest

Zanimljivosti iz mljekarstva

Vijest

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">