Aktualni problemi proizvodnje i otkupa mlijeka u SR Bosni i Hercegovini

Ferid Pobrić

Stočarska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u proteklom periodu bilježi stalan porast. Međutim, zbog niza složenih i specifičnih problema koji se javljaju u ovoj oblasti, dostignuti nivo proizvodnje je znatno ispod stvarnih prirodnih i drugih mogućnosti. To je slučaj i sa proizvodnjom mlijeka, koja se mora promatrati u sklopu cjelokupnog programa razvoja stočarstva, posebno govedarstva, jer sve mjere usmjerene na povećanje produktivnosti te vrste stoke su jedina garancija za veću proizvodnju, otkup i bolju snabdjevenost tržišta mlijekom i mliječnim proizvodima.

Stručni rad

Neka iskustva o starterima u proizvodnji mliječnih fermentiranih proizvoda

Ljerka Kršev

Poznato je da se bez kvalitetne sirovine ne može proizvesti kvalitetan mliječni proizvod. Kvaliteta mlijeka – sirovine sadrži mikrobiološke i kemijske karakteristike. Prve su posljedica higijenskih uvjeta primarne obrade na koje možemo utjecati. Kemijske osobine uvjetovane su pak ishranom, postupkom nakon mužnje, te genetskim faktorima na koje se ne može neposredno utjecati. Tako je npr. pasminska karakteristika postotak masti mlijeka, ali isto tako mogu unutar pasmine biti razlike masnoće mlijeka kao posljedica selekcije. Znamo da je u ovom stoljeću glavni akcent bio na masti mlijeka – plaćanje po masnoći.

Stručni rad

Sojino mlijeko

Ljubica Tratnik

Rad opisuje načine pripreme sojinog mlijeka. Pronalazi se najpovoljnije sojino mlijeko za pripremu „modificiranog“ kravljeg mlijeka.

Izvorni znanstveni članak

Neka iskustva u proizvodnji mlijeka u općini Gornji Milanovac

Ivan Đurić

Osnovni cilj ovog izlaganja je da u kratkim crtama upoznam ovaj skup s naporima koje činimo da bi u ovim zaista teškim uvjetima privređivanja obezbijedili što veću proizvodnju mlijeka.

Stručni rad

Kravlji bal na Bohinju

Vijest

Dvostruko slavlje u MI „Pionir“, Županja

Vijest

60. obljetnica mljekare „Zdenka“

Vijest

In memoriam – prof. dr. Ante Petričić

Kazalo 1981

Kazalo

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">