Jasmina

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 16.485

    Poštovani Milivoje, ništa što ste napisali u vezi keto ishrane nije tačno. Ketogena dijeta osmišljena je tridesetih godina XX veka kao dijetoterapija u određenim neurološkim stanjima, tačnije kod epilepsije. Kod ketogene dijete ne mora biti smanjen energetski unos niti broj obroka, jedino što mora biti smanjeno je unos ugljenih hidrata. Kako organizam primarno koristi glukozu kao „gorivo“, i ukoliko mu je uskratimo, organizam se preorijentiše i kroz određene mehanizme (pretvaranje masti u ketone) počinje da koristi masti kao „gorivo“.

    Pojam SNACK se ne odnosi samo na grickalice koje se jedu čitav dan, i zapravo znači užina, odnosno manji obrok. Snack može biti bilo šta, manjeg je obima i energetske vrednosti, i uzima se između glavnih obroka. Keto snacks se mogu praviti od koštunjavog voća, maslaca, masnih sireva, milerama, … bez dodatog šećera i ugljenih hidrata.

    Na našem tržištu nema dovoljno keto gricklica koje bi mogla biti adekvatna užina ljudima koji su na primer alergični na koštunjavo voće. Jedno vreme je na tržištu mogao da se nađe Hrsko cheese, nešto kao čips od sira, ali na žalost ga više gotovo i nema.