Dragan

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 4.069

    Postovani Vojislave neizmerno Vam hvala na ogovoru. U medjuvremenu sam se cuo sa Alexom i videcemo se u skorije vreme da oceni i proceni da li susara ispunjava karakteristike ili ne. Ja sad nemam potpune podatke ovde kod mene, jer je to uglavnom brat konstruisao.
    Sto se tice lesa i kolica potvrdili ste mi ono sto sam pretpostavljao citajuci iz literature.
    Hvala vam i cucemo se ovih dana da narucim knjigu.

    Pozdrav
    Dragan

    Član 4.069

    Pozdrav svima. Ja sam Dragan iz Nisa i pre par godina sam sa svojim bratom poceo da radim na izradi susare. Susara se sastoji od komore(hladnjaca skinuta sa kamiona) dimenzija duzina 4m, sirina 2m i visine 1,85m. Sa jedne desne strane postoji loziste i klapna koja se otvara po potrebi za ubacivanje svezeg vazduha, sa leve strane komore nalaze se turbine koje vrte vazduh iz komore prema grejnom telu ili prema spolja, klapna koja se po potrebi otvara za izbacivanje zasicenog vazduha i tunel koji se opet vraca na grejno telo. Komora je sama po sebi dobro izolovana, sam tunel je izolovan i zasticen od spoljnih uticaja. Maksimalna temperatura do koje smo isli je oko 80 stepeni, mada ako je potrebno verovatno bi moglo i vise. ideja je bila da se vazduh zagreva uz pomoc prirodnog gasa, mada se mogu koristiti i drugi energenti. Na susari su instalirana dva meraca temperature jedan za vlaznost vazduha. Sa leve(gde odlazi vazduh iz susare) i desne(gde ulazi topao vazduh) postoji po devet otvora pravino rasporedjenih tako da se vazduh pravilno rasporedjuje na svim nivoima, a postoji mogucnost da se kolicina vazduha na tim otvorima steluje.
    Medjutim, posle stagnacije od godinu-dve zeleo sam da nastavim sa radom na susari. Dosao sam do koraka izrade kolica i lesa za susenje. Ideja mi je da se bavim susenjem voca i povrca, ali mi je primarni cilj sljiva i paprika, a kasnije i ostalog voca i povrca. Racunajuci na osnovu dimenzija komore dosao sam do zakljucka da bi mi za susaru bilo potrebno 12 kolica, sa po 18 lesa. Razmak izmedju lesa bi bio 6cm, a visina same lese 4cm. Grubom racunicom bi na svakim kolicima bilo oko 150kg sljive, sto bi znacilo da ukupna kolicina sveze sljive u komori bila oko 1800kg. Sad se postavlja pitanje, od kog materijala je najjeftinije i u sustini koji materijali su dozvoljeni za izradu kolica, drzaca i samih lesa? I koliko je potrebno odvojiti kolica od bocnih strana( prazan prostor za protok vazduha) i koliko je potrebno odvojiti ih od otvora iz kojih izlazi topao vazduh?