Jelisaveta

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 5.493

    Pozdrav Raso

    Za pasterizaciju kompota se slazem sa koleginicom Radmilom moze biti lose zatvaranje, ukoliko ponovo radis pasterizaciju obavezno mora novi poklopac kako bi bio siguran da je ambalaza hermeticki zatvorena (vrlo malo ostecenje gume je problem i zato je sigurniji novi). Pored toga bitno je i hladjenje odnosno ja vec na 42 stepena radim praznjenje za veliki autoklav. Ako je pasterizator sa korpama temperatura pre izvlacenja treba da je minimum 38, zbog stvaranja vakuma ispod poklopaca. Srdacan pozdtav Jelisaveta

    Član 5.493

    Poštovane kolege

    potrebno mi je da li neko ima iskustva sa pasterizacijom nemariniranih šampinjona u tegli od 720ml i 370ml po pitanju najbolje temperature pasterizacije i vremena stacionarne faze odnosno održavanja. U naliv se dodaju samo so i limunska kiselina u malim količinama. Hvala na saradnji. Srdačan pozdrav.

    Član 5.493

    Poštovana koleginice Radmila, ne sekirajte se pomenuti kolega koji se pretstavljao kao veliki stručnjak za preradu šampinjona nije ostao na toj funkciji. Dalje od recepture se nije išlo, tako da su potrošači bezbedni ,bar zasad. Receptura je i stavljena radi komentara koje sam očekivala od dragih kolega, u smislu podrške. Još uvek postoji nas  nekoliko koji se borimo ne samo za kvalitet već i za bezbednost potrošača. Ono sto ne bi i sama konzumirala neće ići ni dalje bar ne dok sam na trenutnoj poziciji. Problem je kad se pojave „kolege“ u penziji-„veliki stručnjaci“ koji pri tome nisu čuli za Pravilnik o dozvoljenim aditivima i ostalim pravilima u tehnologiji  hrane i to plasiraju vlasnicima. Ima ih podosta tako da ste upravu što se tiče straha ali to je opet problem inspekcija koje moraju biti strože. Kao što ne može svako biti lekar tako isto ne može svako biti ni tehnolog bez obzira što trenutno zna da zameša i napravi nešto. Srdačan pozdrav.

    Član 5.493

    Poštovane kolege, nadam se da ste još uvek tu. Potrebna mi je pomoć, planiram proširenje prerade i treba mi neko od kolega sa iskustvom u proizvodnji konzerviranog pasulja- crvenog. Pre svega vezano za hidrataciju odnosno bubrenje, blanširanje (ukoliko ide) i sterilizaciju limenki. E-mail: jelisaveta.celikovic@gmail.com

    Drugo pitanje je vezano za recepturu koju sam dobila od starijeg kolege. Iz navedenog proizilazi pitanje da li je neko prao šampinjone u vodi u kojoj je dodata varikina i impuls peroks (kompinacija perisircetne kiseline i vodonikperoksida) 50ml varikine i 1 l peroksa na 100l i zatim 50 ml varikine prilikom blanširanja. Nisam ih našla u dozvoljenim aditivima po novom pravilniku od 2018 god. Da li se to nekad koristilo, ranije možda?

    Član 5.493

    Postovane kolege potrebna mi je hitno informacija da li je neko radio pranje pecuraka u varikini i rastvoru perisircetne kiseline i vodonikperoksida (impuls peroks) i dodavanje varikine prilikom blansiranja. Recepturu sam dobila od starijeg kolege.

    Hvala na pomoci.

    Član 5.493

    I ja sam takodje veoma zainteresovana za navedeni prirucnik pa molim nekog od kolega dobre volje da mi prosledi na e-mail jelisaveta.celikovic@gmail.com jer planiram privatno preradu bobicastog voca. Pozdrav svima i hvala. dipl ing.

    Član 5.493

    Poštovane kolege,

    Naravno da se može izvršiti korekcija kvaliteta proizvoda odnosno poboljšanje ali sve ima svoje granice. A profit nije bitan samo poslodavcu već svima. Što se tiče zdravstvene ispravnosti proizvoda ne želim ni da komentarišem koliko zaista ima efektivno uvedenih HACCP principa i koliko se zaista gleda na zdravstvenu ispravnost, a koliko je to samo na papiru. S tim se naravno ne slaže nijedan tehnolog i ukoliko radite na poboljšanju uslova rada i opreme to su uvek dosta veliki troškovi za poslodavcanaročito kod starih pogona i uglavnom ima prečih stvari. Možda grešim ali smatram da se u našoj državi nažalost zakon o bezbednosti poštuje isto koliko i ostali tj. za nekog važi, a za nekog ne. Nakon završetka studija uglavnom je uslov u oglasima bio, pored ostalog pet godina radnog iskustva,a trenutno većina koje sam pogledala traži pripravnike i takođe je dosta otvorenih konkursa koji su već rešeni odnosno već je popunjeno radno mesto. Kod dosta proizvoda najbitniju ulogu igra cena, a ne kvalitet(isključujem pitanje zdravstvene ispravnosti),  Svaka roba ima svog kupca kao što ste napomenuli, a naš standard je takav da će kupac pre otici na pijacu po salamu koja je tamo pod ko zna kakvim uslovima i kakvog kvaliteta i sve je više takvih kupaca.

    Pozdrav

    Član 5.493

    I još nešto dragi kolega Milivoje ako vi možete sebi da priuštite da stalno zasučete rukave to znači i da imate nekog ko radi ostali deo posla za vas, onaj „papirološki“ koji traži svaka inspekcija. Ne želim niti da kritikujem nekog, niti da vređam, ali smatram da su danas vremena malo drugačija jer svi jure neke statističke podatke,analize procesa i poboljšanja gomile izveštaja i papirologije, pri čemu se skraćuje vreme „zasukanih rukava“. Puno pozdrava još jednom.

    dipl.ing.prehrambene tehnologije

    Član 5.493

    Poštovani kolega Milivoje,

    Najpre da razjasnim nešto nisam napisala da je posao tehnologa samo da prati propise i seminare već da je to sastavni deo njegovog posla odnosno da bude svestran. Naravno da je praksa veoma bitna i da je potrebno zasukati rukave i raditi, takođe ste upravu da se od samih radnika može dosta toga naučiti . Ali dragi kolega ne možete od „loše paprike napraviti najbolji ajvar“ pa makar imali i čarobni štapić, a poslodavcima je nekad bitnija računica, odnosno nabavka sirovine po najnižoj ceni a da se pri tom dobije proizvod vrhunskog kvaliteta. Takođe znam i dosta kolega čije je praktično znanje na zavidnom nivou a ipak i pored toga ne dobiju priliku da to isto i dokažu ma koliko se borili sa tim upravo zbog nečije sujete. Pozdrav

     

    Član 5.493

    Drage kolege i koleginice završila sam prehrambenu tehnologiju u Novom Sadu i pored toga nekoliko sertifikata za ISO i HACCP, imam pet godina radnog iskustva u mlinu gde sam se bavila problemima vezanim za proces proizvodnje i korekciju procesa, organizacija rada mlina, praćenje zakona i pravilnika-kao tehnolog proizvodnje. Nakon 5 godina firma mi je zatvorena, a ja sam ubrzo dobila drugi posao na kom sam tehnolog na papiru, oko proizvodnje se malo šta pitam,radim sveostalo od kadrovskog do komercijale, a plata mi je na nivou uvrećivača. bavim se samo papirima. Situacija za tehnologe ,uopšte, je vrlo teška i vrlo su malo cenjeni kao stručna lica, prednost je što više godina iskustva zato ne treba puno birati oko posla, a svaki savet dobro naplatiti. Takođe jedan savet svim mlađim kolegama- ne dozvolite da vas kolotečina svakodnevnice povuče, uvek morate biti u toku bez obzira kojim se poslom trenutno bavite jer vrlo lako izlazite iz koloseka usled svakodnevnog posla koji vas vodi u rutinu. Takođe sam se iznenadila u prethodnoj firmi jer je na utovar kao vozač došao kolega jer nema drugog posla. Ne bi da vas obeshrabrim jer ima i kolega koji su se vrlo lepo snašli i koji su zadovoljni svojim poslom ali smatram da ih nema mnogo i da su rođeni pod srećnom zvezdom.Nadam se da će jednog dana i u ovoj državi struka ponovo biti na ceni. NADA UMIRE POSLEDNJA.