jovan

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 3.027

    Hvala za odgovor!

    Ipak, ako sam sve pravilno shvatio, naša regulativa još nije sasvim usklađena s evropskom jer regulativa 853 (dostupna i na ovom sajtu) prevod je iz bosanskog zakona, pa pretpostavljam da je mi još zapravo i nemamo, a primena novog zakona o bezbednosti hrane počinje 1. januara 2011. Zato se pitam kako će njegova primena u praxi funkcionisati, tim pre što sumnjam da je inspekcija sasvim spremna i obučena da odradi svoj deo posla. Kada se tome doda da veliki broj privatnika koji bi trebali uvesti HACCP nema dovoljno informacija o celoj stvari, može se očekivati da ćemo po starom običaju odlagati primenu zakona, ili će, što je još gore, on biti selektivno ili nepotpuno primenjivan, što daje prostora za zloupotrebe i nezadovoljstvo.

    Član 3.027

    Poštovane kolege,

    Interesuje me da li novi zakon o bezbednosti hrane ima odgovarajuća podzakonska akta koja upotpunjuju članove 47 i 49 ovog zakona.
    Da podsetim, to su članovi koji se odnose na obavezu subjekata koji posluju s hranom da implementiraju HACCP i definišu izuzetke od ove obaveze (zakon predviđa izuzeće koje treba da važi za tzv. male objekte.).
    Dakle, da li se ti izuzeci odnose na male subjekte poput hamburgerija, pekara, roštilja i sl. kakvih u gradu ima na svakom ćošku? Ili bi ipak i ovi sistemi bili obuhvaćeni HACCP-om, samo sa izvesnim specifičnostima prilagođenim veličini njihovog biznisa, što mi zvuči znatno logičnije.
    Nadam se da će neko dati odgovor. Unapred zahvaljujem!