Najdan

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 2.886

    Postovani prijatelji

    Kao medjunardoni vodeci eksterni IRCA i ANAB proveravac (auditor) sistema menadzmenta (ISO standarda) i Rukovodilac sektora za sertifikaciju jedne sertifikacione kuce sa medjunarodnim sertifikatima mogu sa puno odgovornosti da Vam kazem sledece:

    1. Drzavni inspektori Republike Srbije nisu kompetentni za proveru po sistemima menadzmenta (ISO standardima), vec su jedino kompetentni za to eksterni proveravaci (auditori) sa sertifikatima eksternih proveravaca. Pitanje je kako ce drzava da nekoliko stotina inspektora ucini kompetentnima, kad od strane medjunardnih organizacije auditora (IRCA i ANAB)i medjunarodne organizacije za akreditaciju IAF nije dobila akreditaciju da sertifikuje auditore. Dakle samo drzavni inspektor koji ima sertifikat eksternog auditora moze merodavno da proverava ISO standarde, pa i HACCP iako HACCP nije standard, vec zbirka medjunarodnih i domacih propisa.Ostali drzavni inspektori to ne mogu, odnosno ta njihova provera nije u duhu ISO standarda 19011 i 17021 koji regulisu proveru i sertifikaciju. To je i jedan od razloga zasto nasa drzava i nase drzavno akreditaciono telo (ats) nije clan IAF-a i zasto nasi domaci sertifikati nisu medjunarodno priznati sertifikati.Dakle ni jedna drzava u svetu ne gura svoje cinovnike da na silu budu proveravaci ISO standarda iako za to nemaju medjunarodno priznanje.

    2. Akreditaciono telo Srbije (ats) nema akreditaciju IAF-a i one sertifikacione kuce koje je ono akreditovalo nemaju medjunarodno priznate sertifikate ukoliko nisu akreditovane i od strane IAF-a ili njegovih clanica. U srbiji ima oko 30 sertifikacionih kuca. Vecina ima akreditaciju od IAF-a, medju njima i TUV, ali koji kada u Srbiji ima 5 TUV-a (koji je od njih pravi TUV). Deo sertifikacionih kuca je akreditovan od ats-a i njihovi sertifikati samo vaze u Srbiji, ali ne i u inostranstvu. Deo sertifikacionih kuca ima akreditaciju i IAF-a i ats-a, sto je njihov licni izbor.Sertifikaciona kuca sama bira ko ce je akreditovati, a klijenti biraju cije ce sertifikate imati, da li samo domace ili i medjunarodne.

    3. Standardizacija, akreditacija i sertifikacija nisu stvari koje se u svetu rade po direktivama drzava i za to drzave ne pisu pravila niti standarde, niti ih namecu i tumace, vec to rade medjunardone organizacije (strucna tela) za standardizaciju (ISO), akreditaciju (IAF) i sertifikaciju (IRCA i ANAB), a sertifikaciju rade sertifikacione kuce koje su akreditovane ne od strane drzava, vec od strane akreditacionih tela. Drzave moraju da priznaju i ravnopravno tretiraju sve sertifikacijone kuce bez obzira ko ih je akreditovao, a ne da prave diskriminaciju.

    4. Strucnu proveru primene ISO standarda i HACCP koji nije standard, kao sto nije standard ni CE znak vrse svuda u svetu sertifikovani eksterni proveravaci, a ne drzavni cinovnici. Drzavni cinovnici mogu da vrse samo proveru primene domaceg zakonodavstva, a ne i medjunardonih standarda.

    Nadam se da sam uspeo da vam razjasnim osnovne pojmove i nejasnoce u vezi ovoga. Stojim vam na raspolaganju za sva Vasa pitanja.

    Najdan Vojinovic dipl.mas.inz.
    Vodeci eksterni proveravac za ISO 9001, ISO 14001 i OHSAS 18001