Država kupuje zemlјu pa prodaje budzašto mladim farmerima.

Najmanja američka savezna država, Roud Ajlend, pokreće program kupovine polјoprivrednih gazdinstava, koja će zatim prodavati budzašto farmerima-početnicima.

Primera radi, farma kuplјena za 500.000 dolara mogla bi da bude prodata mladom polјoprivredniku za 100.000 dolara, piše agencija AP i dodaje da je to neuobičajen pristup obezbeđivanju očuvanja polјoprivredne proizvodnje.

Iz Nacionalnog sindikata polјoprivrednika ističu da ne znaju ni za jednu drugu državu koja kupuje polјoprivredno zemlјište da bi ga zatim prodala farmerima ispod tržišne cene.

Druge države, kako kažu, daju početnicima u polјoprivrednoj delatnosti takozvane „relaks-porez“ kredite i zajmove, koji korisnicima omogućavaju da umanje svoju poresku obavezu prema državi za iznos rata kredita u otplati.

Zahvalјujući emisiji ekoloških obveznica u vrednosti tri miliona dolara, država će kupovati gazdinstva po punoj procenjenoj tržišnoj vrednosti, pri čemu će se prilikom procene uzimati u obzir vrednost zemlјišta s prinosima koje će imati kad bude obrađeno.

Država će preprodavati gazdinstva po ceni koja važi samo za kuću s okućnicom, što je obično 20 odsto od pune vrednosti cele farme. Uslov je da vlasnik ne sme da izvrši prenamenu zemlјišta, već da ono mora da ostane u funkciji polјoprivredne proizvodnje.

Odgovor na: Država kupuje zemlјu pa prodaje mladim farmerima

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">