Reklama
  • Autor
    Članci
  • Član 27.731

    U knjizi „Osnovi Navodnjavanja u poljoprivredi“, autora Stanka Nekića, dipl. ing. agr. obrađeno je površinsko navodnjavanje (brazdama, prelivanjem, potapanjem), podzemno navodnjavanje (subirigacija), zatim navodnjavanje iz vazduha, sa stacionarnim, polustacionarnim i pokretnim uređajima za navodnjavanje, kao i samohodni sistemi za navodnjavanje kišenjem, osnov za savremeno i najprihvatljivije rešenje navodnjavanja u svim zemljama EU, ne zanemarujući navodnjavanje „kapanjem“, prvenstveno voćarskih, povrtarskih kultura i vinove loze, kao najidealnije trenutno rešenje za napred navedene kulture. Sve više je u primeni „mikrokišenje“ kod voćaka i vinove loze, čime se smanjuje zapušavanje kapaljki koje je češće kod navodnjavanja „kapanjem“. Nije izostavljena i zaštita voćaka od mraza, što predstavlja način, koji se koristi sve više u svetu.
                    Decidno i jasno opisano je navodnjavanje ponaosob svake poljoprivredne kulture, većeg značaja za tržišnu proizvodnju i to navodnjavanje: ratarskih i krmnih useva, povrtarskih kultura u zaštićenom prostoru i na otvorenom, voćarskih kultura i vinove loze. Autor je naveo i neka svoja zapažanja, prilikom utvrđivanja potrebe biljaka za vodom, na osnovu organoleptičkih osobina, uzimajući u obzir prvenstveno promenu boje listova kod kulturnih biljaka.
                    Mikrofertirigacija, odnosno unošenje mineralnih đubriva pri navodnjavanju „kap po kap“, urađena je shodno potrebama naših poljoprivrednih proizvođača, na osnovu praktičnih i iskustvenih podataka. Date su i preporuke kod nekih đubriva ne favorizujući ni jednu firmu, već je uzet u obzir rezultat rasta, razvoja i prinosa primenom nekih vodotopivih đubriva u našim uslovima. Na kraju, što je i jako bitno za naše poljoprivredne proizvođače, izvedeni su sedam primera kalkulacija – investicionih troškova izgradnje sistema za navodnjavanje, od čega je autor znalački uradio pet. Izvod iz recenzije prof. Poljoprivredne škole u Svilajncu N. Milojevića i M. Bankovića. Knjiga se može naručiti telefonom br. 064/3115017. Cena: 500 din.+ptt.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.