• Autor
    Članci
  • Član 19

    dobrodošli na forum,

    1. prema pravilniku:
    Topljenom siru mogu se dodavati:
    1) pavlaka, maslac i ostali proizvodi od mleka u skladu sa tehnološkom praksom;
    2) kuhinjska so u skladu sa tehnološkom praksom;
    3) namirnice u količini do 20% u odnosu na neto masu proizvoda kao što su: paprika, šunka, pečurke, žitarice, voće, povrće i sl.
    4) začini, ekstrakti začina u skladu sa proizvođačkom praksom;
    5) začinske smeše u skladu sa proizvođačkom praksom;
    6) dozvoljeni aditivi.
    dakle, dozvoljeno je. u toku zrijenja se u siru deševaju mnoge promjene tako da je sigurno da to utiiče na kvalitet.

    2. da, naravno, takvom termičkom obradom se unište pljijesni. tako velika zapremina slobodnog prostora (ako ne koristite vakuum punjenje, ili punjenje u atmosferi inertnog gasa) prije će uticati na oksidativne promjene mliječne masti nego na pojavu plijesni na površini, mada ni pojava pljiesni nije isključena (ovo prije svega zavisi od toga kako se održava higijena punilica).

    3. po praviniku takav proizvod se naziva mlečni napitak. Mlečni napici su proizvodi na bazi pasterizovanog ili sterilizovanog mleka, delimično obranog pasterizovanog ili sterilizovanog mleka, obranog pasterizovanog ili sterilizovanog mleka, mlaćenice i surutke uz dodatak šećera, kakaoa, čokolade, kafe, voća, proizvoda od voća i drugih sličnih prirodnih dodataka i aroma.
    dakle, pravinik prepozanajew i čokoladu i kakao kao dodatak. dakle, odgovor je ne može. ovo još provjerite.

    4. pojasnite mi ovo prvo pitanje. pri ocjenjivanju pojava izdvajanja surutke se definiše kao ozbiljan nedostatak proizvoda.

    još ću da Vas zamolim da ubuduće kada postaljate temu budite malo konkretniji sa nazivom teme. iz naziva teme „pitanja“, se ne vidi o čemu se radi u temi. hvala na razumjevanju. ako imate još kakvih pitanja slobodno pitajte.

    Član 19

    -Dali se u proizvodnji topljenog sira moze upotrebljavati kao sirovina nezreli sir-kackavalj kod kojeg nije izvrseno zrenje – fermentacija (razlaganje proteina na aminokiseline i sl.) Dali je to dozvoljeno i dali isto utice na kvalitet gotovog proizvoda?
    -Dali se plesni prisutne u sirovini mogu unistiti prilikom topljenja sira (visina temperature oko 80C) i koji je moguci uzrok pojave plesnivosti kod topljenog sira napunjenog u pvc case sa termickim zatvaranjem (folija). Dali velicina/zapremina pvc case t.j. odnos izmedju kolicine napunjenog sira i zapremine praznog vazdusnog prostora koji se nalazi izmedju sira i poklopca-folije moze imati uticaj na pojavi plesnivosti. (neto masa topljenog sira iznosi 30gr. a zapremina pvc case je najmanje jos toliko).
    -Dali se cokoladno mleko moze deklarisati kao „cokoladno“ ako u njemu uopste nema cokolade nego kakao u prahu?
    -Dali ima razlike u kvalitetu, hranljivoj i bioloskoj vrednosti izmedju termiziranih mlecnih proizvoda (jogurt, kisela pavlaka) i onih proizvedenim na „prirodan“ konvencionalan nacin? Kako proceniti promene organoleptickih osobina kod termizirane pavlake koja je izrazito gusto-tecne, pihtijaste konzistencije, sa vidljivim izdvajanjem seruma (tecnog dela) i sl.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.