• Autor
    Članci
  • Član 34.934

    Postovani,

    imam problem sa odredjivanjem Grupe proizvoda kojoj prema Pravilniku o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa, pripada ovaj proizvod. Nema ga jos uvek kod nas, a rec je o stanglicama od usitnjenog mesa sa dodacima povrca, voca, semenki, zitarica, zacina, masti ili ulja, koje se proizvode postupkom susenja pri blagim temperaturama (40 do 65 oC) nekoliko sati do 24 h. Moze se primeniti i dimljenje. U proizvodu se postize 10 do 20% vlage te je odrzivost velika (trajni proizvod) i nije potrebno cuvanje u rashladnim uredjajima. Problem je sto nas Pravilnik Suvomesnatim proizvodima smatra samo proizvode od mesa u komadima sa ili bez kosti, Konzerve kao i Jela od mesa (sto mi se takodje ucinilo odgovarajucom grupom) zahtevaju toplotnu obradu, a prema Pravilniku toplotna obrada je na temperaturi pasterizacije (70 oC unutar proizvoda), kuvanja ili sterilizacije, sto su ipak vise vrednosti od ovih koje se koriste u procesu proizvodnje stanglica. Da li neko ima ideju kako klasifikovati ovaj proizvod?

    Unapred hvala!

    Član 35.899

    Postovana Marina,

    moj partner i ja se bavimo proizvodnjom slicnog proizvoda i zeljeli bi da se posavjetujemo u vezi trajnosti proizvoda, ako mogu da Vam se javim na email?

    Srdacan pozdrav,

    Bojan

    Član 451

    Marina, clan 2. Pravilnika daje Vam „zeleno svetlo“ za proizvodnju takvog proizvoda. Tri stvari su tu bitne; proizvod mora biti potpuno ispravan i zdravstveno bezbedan, ne smete mu dati nijedan naziv iz nomenklature Pravilnika, dakle morate smiliti posebnu odrednicu za proizvod i morate uraditi proizvodjacku specifikaciju. Uradite uzorke proizvoda i zajedno sa proizvodjackom specifikacijom ispunite zahtev za analizu. U zahtevu naglasite da je proizvod proizveden po proizvodjackoj specifikaciji. Proizvod dajte u verifikovanu ustanovu na analizu. Izbegavajte „lokalce“ jer oni nmogo ne znaju i drze se slepo Pravilnika. Predlazem da to bude Instirut za meso na Dedinju. Dobicete sigurno atest o ipravnosti. To Vam daje za pravo da mozete takav proizvod proizoditi i uz odgovarajucu deklaraciju stavljati u promet.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 062-8286083, 064-1941083

    Član 35.899

    Postovani Milivoje,

    vidim da pored Vaseg imena pise tehnolog-konsultant. Da li postoji mogucnost da se cujemo preko emaila ili telefonom. Tice se proizvodnje za koju su potrebne konsultacije. pozdrav, Bojan

    Član 21.172

    Drage koleginice i kolege,

    evo da se i ja “matori” uključim u diskusiju. Moje ime je Nenad Nikolic a svi me znaju kao Nesa( i ti Milivoje). Radio sam 6 godina u IM Slavija Beograd a zatim za Solae ( najveći svetski proizvidjac sojinih proteina) skoro 17 godina kao Applied Technology Manager na teritorijama Jugoistocne Evrope, Turske, Bliskog Istoka i Ukraine. Trenutno sam ‘nezavisni “ konsultant i radim sa firmama iz Turske i Saudijske Arabije.

    1. Elem, draga Marina, prema podacima koje ste naveli, mislim da bih ste mogli da proizvod stavite u grupu: Fermentisane polusuve kobasice. Nema veze sto će biti u obliku “bars” . Nisam neki poznavalac pravilnika ali mi ova grupa nekako deluje najprikladnije posto dozvoljava korišćenje proizvoda biljnog porekla( član 19, stav 11)
    2. Voleo bih da vidim pogon gde bih ste pravili tu vrstu proizvoda i opremu na kojoj postižete tako mali procenat vlage za 24 h( izgleda da ima puno semenki i odtalih dodataka a meso služi kao “lepak”😂
    3. Video sam da slični proizvodi prave u EU sa QDS tehnologijom sa dodatkom starter kultura
    4. Kao sto je i Milivoje rekao,proizvod treba dati na analizu  ali i bez davanja proizvoda na analizu,mislim da ćete imati najviše problema da ispunite  zahtev u pogledu proteina a za ovu grupu proizvoda pravilnik zahteva  MIN. 16% PROTEINA MESA( naravno, zavisi od recepture i koliko imate “ne mesnih” dodataka).No, da ne bih puno duzio, mislim da bih mogli da se vidimo,upoznamo i malo procaskamo posto ovim načinom komunikacije, teško da možete nešto saznati i naučiti.

    Pozdrav

    NESA

    O63 511 477

    Član 451

    Bojane, moje telefone vec imate, a e-mail je: milivoje53@gmail.com Mozete se javiti. Pozdrav

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.