• Autor
    Članci
  • Član 7.966

    Kompletan materijal možete pogledati OVDE

    Evropska regulativa o akrilamidu
    Evropska komisija je 2011. god donela preporuku koja je revidirana u 2013. u kojoj daje smernice sa maksimalnim vrednostima akrilamida u određenim kategorijama hrane. Vrednosti su samo indikativne i postavljene su kao putokaz proizvođačima hrane u zemljama članicama unije. U ovom dokumentu pominje se da bi proizvođači hrane trebali uvrstiti u HACCP analizu potencijalni rizik od formiranja akrilamida i eventualne načine suzbijanja i/ili smanjenja njegove koncentracije.

    11 Aprila 2018 stupila je na snagu uredba koja je ograničila akrilamid u hrani u EU.

    Ovu uredbu možete preuzeti ovde → COMMISSION REGULATION (EU) 2017/2158

    Regulativa u Srbiji
    Trenutno u domaćoj regulativi akrilamid nije ograničen, ali kako su dokumenta uglavnom oslonjena na EU tokove, za očekivati je da će u skorijoj budućnosti i domaće zakonodavstvo ograničiti akrilamid po uzoru evropski. U štampi se mogu naći slučajevi vraćanja robe sa granice zbog povećanog sadržaja akrilamida. Tako je keks zaustavljen na granici sa Hrvatskom zbog povećane koncentracije akrilamida → POGLEDAJTE VEST OVDE

    Kako redukovati akrilamid ?
    Acrylaway od Novozymes-a je odlično rešenje za proizvođače jer značajno redukuje sadržaj akrilamida bez uticaja na izgled, ukus i miris konačnog proizvoda. Ovo je potvrđeno pomoću head-space-hromatografije. Analizom je utvrđeno da su isparljive arome u biskvitima, krekerima i ostalim snack proizvodima identične i posle dodatka enzima.
    Acrylaway se može dodati u vodu ili druge komponente pre mešanja. Optimalni uslovi su 40 – 60 C i pH = 5,0 – 8,0. Na reakciju se može uticati sa dužim vremenom delovanja enzima u zamesu pre pečenja ili prženja. Sa dužim zadržavanjem konverzija asparagina u aspartsku kiselinu je veća, a samim tim i smanjuje se formirani akrilamid. Sadržaj vode, pH, temperatura utiču na efektivnost. Ove vrednosti treba prilagoditi za svaku proizvodnju. Dotiranje zavisi od kvaliteta brašna, recepta, procesa i željene redukcije. Ovo se takođe treba ustanoviti u testiranjem za određeni proizvod/proces.

    Kontakt
    Goran Sabo +381(0)62 560207 ili na goran.sabo@inexall-company.com Website – https://enzimi-srbija.myshopify.com/

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.