Reklama
 • Autor
  Članci
 • Član 23.536

  Pozdravljam formiranje Stručnog savjeta u oblasti procjene rizika  u oblasti bezbjednosti hrane i GMO, a to govorim kao neko ko je gotovo cijeli svoj radni vijek radno angažovan na poslovima tehnolog u prehrambenoj proizvodnji, direktor proizvodnje, direktor kontrole kvaliteta, eksterni sam vodeći ocjenjivač ISO 22000, ISO 19011, ISO 14001…, dakle u struci koja je u stručnom pogledu jako blizu djelokrugu rada novoformiranog Savjeta.  Optimizam u meni da će Savjet ovaj veoma odgovoran i za budućnost generacije koje tek stasavaju, sudbonosan zadatak, obaviti na najbolji mogući način, u meni kao stručnjaka, podržava činjenica da članove Savjeta čine uskostručno osposobljeni akademski građani, jednostavno rečeno oni koji su  od struke i nesumnjivo visokoga stepena znanja iz ovih oblasti.

  Lično spadam u onu grupu relativno politički nezainteresovanih i interesno ne motivisanih ljudi, kojima je porodica, struka kad je posao u pitanju, a uz to interes nacije, na prvome mjestu, i kroz saznanja iz struke do kojih sam dolazio u zadnjih trideset i pet godina radnog angažovanja, ovim putem se javno opredjeljujem protiv bilo kakvog djelanja u dijelu proizvodnje i korišćenja GMO hrane i dodavanja supstrata sa tragovima GMO u hranu. Zagovornici ideje Transkombinantnog inženjeringa koji u oblasti proizvodnje i plasmana hrane, na osnovu nekih blijedih dokaza uglavnom pozitivnih finansijskih i komercijalnih faktora pri procesu proizvodnje GMO hrane, najkraće rečeno tvrde da se proizvodnjom GMO hrane donekle uz visoki pozitivni finansijski efekat, uniformni proces proizvodnje sa visokim prinosima i ujednačenim kvalitetom, ide ka povećanoj proizvodnji hrane i sa time mogućem smanjenju broja gladnih na planeti Zemlji, je za nekoga kome je proizvodnja nesumnjivo zdravstbveno bezbjedne hrane na prvome mjestu – nedovoljan argument. Ukoliko smo iole nesigurni u dalekosežne efekete po zdravlje krajnjih korisnika itd da ne nabrajam, pri procesu prozvodnje i plasmanu GMO hrane  u našoj zemlji Srbiji, ideju o GMO ne treba ni razmatrati, već je jednostavno kao rizičnu odbaciti.

  Kao građanin republike Srbije, porodičan čovjek i neko ko je gotovo cijeli svoj radni vijek proveo u raznim prehrambenim proizvodnim pogonima, uz stečena teorijska i praktična znanja iz ove oblasti, imam povjerenja u članove ovoga izabranoga Savjeta koji čine građani sa visokim akademskim zvanjima i među njima poznajući ljude poput dr. Raše Milanova i dr. Zorana Mićovića (znam ih struke), nadam se da na Savjet u donošenju najboljih odluka za narod u ovoj zemlji, neće moći da utiču politički faktori i razni proizvodni lobiji snagom svojih uticaja, novca i ucjena.

  Odgovornost na ovome Savjetu je ogromna, želim im uspjeh u radu i nadam se da će na pravi način donositi prijedloge i odluke ukoliko su njima dodijeljenome domenu odgovornosti.

  Srećan i uspješan rad želim članovima Savjeta i neka im je stalno na umu to da će njihovi prijedlozi imati dalekosežnoga značaja po zdravlje cjelokupne populacije u našoj Republici.

  Član 3.626

  Apsolutni sam protivnik uvođenja bilo kakvog GMO materijala u našu zemlju. Nedopustivo je dozvoliti, kako proizvodnju, tako i promet ovih proizvoda. Danas više nije nepoznanica da li je štetna GMO hrana i bilje, ona to apsolutno jeste. To su na raznim delovima sveta, od Amerike i Evrope do Azije i Australije, dokazali nezavisni naučni radnici. Druga je stvar što se to od običnog naroda krije.

  Član 451

  E, cim je formiran „Strucni savjet“, ubedjen sam da je to najsigurniji put da se kod nas uvede GMO. Od kada je „interes Nacije“ nekima na prvom mestu, ovoj je Naciji sve gore i gore. Najbolje bi bilo da Naciju ostave na miru. 

  Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.