• Autor
    Članci
  • Član 19

    Vase pitanje na temu zrelost sira-kvalitet pavlake (20.02.2008): „Odkud Vam to da se poslije fermentacije termički tretira proizvod. Temički tretman poslije fermentacije bi uništio proteinsku strukturu i došlo bi do izdvajanja surutke.“

    Opis tehnoloskog postupka proizvodnje termizirane fermentisane pavlake sa 12% m.m. (citat iz proizvodjacke specifikacije jedne mlekare u Srbiji – original)
    „Termizirana fermentisana pavlaka je termizirani proizvod proizveden od fermentisane pavlake. Posebno odabrana i ispitana pavlaka sa 12% m.m. mesha se sa obranim mlekom u prahu. Nakon termichkog tretmana ove mase i hladjenja na optimalnu temperaturu inokulira se sa posebno odabranom i ispitanom jogurtnom kulturom. Fermentacija traje sve do postizanja optimalne pH vrednosti i predida se hladjenjem. Ovaj poluproizvod se zatim masha sa stabilizatorom u tachno definisanim kolichinama i TERMICKI SE TRETIRA u zatvorenim sistemu termizatora[/i]. Vruch proizvod se puni u chashe, hermetichki se zatvara poklopcem i t.d….“

    Član 19

    ne morate svaki put otvarati novu temu. ako imate neko naredno pitanje u temi koju ste već otvorili samo kliknete na ovaj link odgovori na temu i postavite neredno pitanje.

    što se tiće tog proizvoda on je proizveden po proizvođačkoj specifikaciji. dakle, svaki proizvođač ima pravo da napravi neki svoj originalan proizvod. hranljiva vrijednost njihovog proizvoda mijenja se dodatkom mlijeka u prahu. rekao sam vam da se termičkim tretmanom degradira proiteinska struktura zato moraju dodavati stabilizator (sto nikako nije popularno u modernoj ishrani). direktan odogvor na vaše pitanje je da se tim termičkim tretmanom ne mijenja nutritivna vrijednost, ali se mogu promijeniti neke senzorske osobine ako je temperatura prviše visoka.

    taj njihov postupak je vjerovatno je želja da se produži održivost proizvoda.

    niste dali nikakav komentar na ove moje odgovore. jesu li vam bili od neke koristi?

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.