Banane sadrže visok nivo kalijuma, minerala koji je neophodan za pravilan rad mišića. Odličan su izvor vlakana, a sadrže malo zasićenih masnoća i holesterola. To je jedna od retkih voćnih vrsta koja sadrži čitav kompleks vitamina B, od kojih su u najvećoj meri zastupljeni tijamin, riboflavin, nijacin i folna kiselina.

U poređenju sa jabukom, banana ima čak četiri puta više belančevina, dva puta više fosfora, pet puta više ugljenih hidrata, vitamina A i gvožđa i dva puta više svih ostalih vitamina i minerala. Banane sadrže bakar, mangan, selen i cink. Ovo je stvarno čudesan i neverovatan plod.

Banane sprečavaju niz raznih bolesti. Naučnici su dokazali da svakodnevno konzumiranje banana može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara za čak 40%. Odličan su izvor gvožđa koji je ključan za proizvodnju hemoglobina i mnogih enzima koji su važni za formiranje crvenih krvnih ćelija.

Nedavno istraživanje pokazalo je da dve banane dnevno mogu značajno smanjiti nivo krvnog pritiska, te je stoga svakako jeftin i ukusan način kontrole nivoa pritiska.

Naučnici su ustanovili da studenti koji jedu po jednu bananu za doručak, međuobrok i nakon ručka imaju znatno veću koncentraciju. Kalijum iz banane podstiče rad mozga i olakšava učenje i pamćenje.

Banane podižu nivo energije i neutrališu želudačnu kiselinu. Trudnice bi trebalo da konzumiraju više ovu voćnu vrstu jer je ona ukusna, zdrava i olakšava česte tegobe u trudnoći kao što je, recimo, jutarnja mučnina.

Banane je najbolje jesti kada su zrele. Tada imaju najmanje ugljenih hidrata. Probavnom sistemu treba više vremena da razgradi bananu koja nije zrela.

Izvor: Agromedia

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">