„Banatski black garlic“ je crni beli luk punog ukusa bez ljutine i bez karakterističnog mirisa nakon jela.

Iz Banata nam stiže neobična verzija neizostavnog dodatka u domaćoj kuhinji – belog luka. Predrag i Nikola iz Banatskog Novog Sela kod Pančeva, odnosno PG Bogatinčević, tržištu su ponudili crni beli luk pod nazivom „Banatski black garlic“. Kako objašnjavaju za eKapiju, u pitanju je tradicionalni beli luk, koji je prošao kroz proces fermentacije, tehnikom koja potiče iz istočne Azije, bez ikakvih dodataka.

– Kolokvijalno se to naziva fermentacija, ali se praktično radi o Majarovoj reakciji, koja je dobila naziv po francuskom naučniku Luju Kamiju Majaru (Louis Camille Maillard). Taj proces je odgovoran za stvaranje njegove izrazito crne boje, specifične strukture, punog ukusa bez ljutine, a bez karakterističnog mirisa (zadaha) posle konzumiranja – kažu.

Otkrivaju i da se, kada je reč o načinu pripreme, tajna krije u kvalitetnom belom luku uzgajanom u banatskoj crnici i primeni prave kombinacije temperature, vlažnosti vazduha i strpljenja.

– Beli luk je veoma zdrava namirnica, a u fermentisanom obliku je još bolji, jer se u našem organizmu apsorbuje mnogo više raspoloživih mikronutritijenata. U isto vreme ne pada teško za stomak. On je vrlo znažan prirodni antibiotik (kao i sirovi beli luk). Pomaže jačanju imuniteta i eliminaciji toksina. Fermentisani beli luk ima nekoliko puta više antioksidanasa, bogat je proteinima, aminokiselinama. Prirodan je izvor magnezijuma, kalijuma, cinka, gvožđa. Takođe, više nema ljutinu i nema više zadaha, tako da se može konzumirati pre odlaska na posao, sastanak ili slično – objašnjavaju naši sagovornici.

Med, orah i crni beli luk kao zdraviji slatkiš

Osim oljuštnih čenova, u ponudi je i kombinacija meda, oraha i čenova crnog belog luka. Kako kažu Predrag i Nikola, to je njihov predlog za zdraviji slatkiš.

– Poznato je da je med veoma zdrav, hranjiv i blagotvoran za nas. Ljudi često uzimaju ujutru kašičicu meda na prazan stomak i to neretko u kombinaciji sa čenom običnog belog luka ili nekim orašastim plodom. Odabrali smo kombinaciju med, orah i „Banatski black garlic“, jer se ukusi odlično slažu i uklapaju: slatkoća meda, gorkast ukus oraha i kompleksnost i punoća ukusa „Banatskog black garlic“-a. Veoma zdrav slatkiš, jača imunitet, a sve to bez zadaha belog luka – napominju.

„Banatski black garlic“ se može koristiti za pripremu kako slanih jela, tako i poslastica ili se može grickati kao žele bombona. Specifične je boje, kompleksnog i delikatesnog ukusa, tako da se koristi u visokom kulinarstvu. Fino ide i uz sireve, vina i paste, dodaju sagovornici.

Kažu i da „nigde ne žure“, te da eksperimentišu sa različitim parametrima fermentacije i različitim nijansama ukusa finalnog proizvoda.

– Tražimo nove načine za obradu i polako usavršavamo naš proizvod. Ali, usavršavamo i našu fermentacionu komoru, za koju moramo da se pohvalimo, jer je naša specifičnost, da je u potpunosti urađena kod nas, u našoj zemlji, po našim zamislima i preporukama. Po tome smo, između ostalog, jedinstveni – kažu za eKapiju Predrag i Nikola.

Autor: Aleksandra Kekić

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">