Autor: Đorđe Simović

Joerg Polzin, BASF: Saradnja s domaćom naukom

Joerg Polzin je direktor sektora zaštite bilja kompanije BASF za region bivše Jugoslavije. U intervjuu za Poljoprivredu.info on govori o srpskom tržištu, saradnji sa domaćom naukom, društvenoj odgovornosti i pesticidima koje naši poljoprivrednici najviše koriste.

1) BASF je kompanija koja je širom sveta poznata u oblasti zaštite biljaka. Kakav je Vaš udeo na globalnom i srpskom tržištu?

Poslednjih godina, poljoprivreda se drastično promenila. Farme su veće i profesionalnije, tržišta su globalnija, a konkurencija oštrija. Međutim, neke stvari su ostale iste. Poljoprivreda je još uvek uglavnom porodični posao, koji je izgrađen na poverenju i ljudima, koji je povezan sa zemljom i zajednicom i od kojeg zavisi večera svakog od nas. BASF ima bogato iskustvo u oblasti poljoprivrede i to nas stavlja u jaku poziciju, na čelu promena u poljoprivredi u godinama koje dolaze. Zahvaljujući takvom pristupu, BASF se nalazi među prve tri kompanije u Srbiji i širom sveta.

2) Kako ocenjujete poslovanje na srpskom tržištu? Koju su prednosti, a koje mane?

Nekoliko godina globalne krize imalo je negativan uticaj na sve društvene i finansijske aspekte širom sveta. Nažalost, ni Srbiju to nije mimoišlo. Međutim, poljoprivreda je i dalje privlačan segment za investicije. Budući da sam samo tri meseca u Srbiji, teško je dati jasnu izjavu o prednostima i manama. Ipak, prvi utisci su pozitivni. Agrobiznis u Srbiji ima veliki potencijal. Bogati prirodni resursi, geografski položaj i širok spektar poljoprivrednih proizvoda svakako predstavljaju prednost Srbije.

3) U kojim segmentima sarađujete sa lokalnim stručnjacima?

BASF je kompanija za istraživanje i razvoj i, kao takva, tokom procedura registracije novih proizvoda radi zajedno sa lokalnim stručnjacima. Takođe, pri razvoju novih tehnologija, kao što su Clearfield za suncokret i Duo sistem za kukuruz, sarađujemo i sa lokalnim semenskim kompanijama poput Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada i Instituta iz Zemun polja. Istovremeno, ispitivanja i rad na terenu su deo normalne saradnje sa poljoprivrednicima, istraživačkim insitutima i zadrugama.

4) Danas kompanije, a posebno one velike, žele da pokažu korporativnu odgovornost prema lokalnoj zajednici. U koliko projekata ste bili uključeni u Srbiji?

BASF Srbija, kao član SECPA (Udruženje inostranih proizvođača sredstava za zaštitu bilja u Srbiji), aktivno je uključena u projekat SUI (Inicijativa za bezbednu upotrebu). Reč je o obrazovnom projektu koji je fokusiran na odgovarajuću upotrebu proizvoda za zaštitu biljaka. Takođe, BASF preko udruženja SECPA aktivno učestvuje i u projektu vezanom za upravljanje otpadom, koji predstavlja našu dodatnu akciju.

S druge strane, na inicijativu kompanije BASF 2011. godine, osnovan je i obrazovni portal Chemgeneration.com, koji je do sada privukao više od 219.500 jedinstvenih posetilaca iz 135 zemalja sveta. Glavni ciljevi veb-sajta su buđenje interesa mladih za nauku i predstavljanje uloge koju hemija ima u našem svetu, uključujući i njene važne zadatke u vezi sa budućnosti čovečanstva i održivog razvoja. Tako je pod okriljem ovog projekta, prošle godine u Srbiji promovisana onlajn edukativna igra „Grad Budućnosti“ (Future City), usmerena na održivi razvoj, dok ove godine, BASF organizuje jedno od najinteresantnijih naučnih takmičenja za srednjoškolce „Lančana reakcija“, koje će okupiti učenike iz čitave Srbije. Cilj „Lančane reakcije“ je da mladim ljudima pokaže kreativnu stranu nauke, motivišući đake da znanje stečeno u školi primene i u praksi.

5) Inovativni koncept AgCelence® – lek za stres biljaka, predstavlja novi proizvod u Vašoj ponudi. Po kom mehanizmu funkcioniše ovaj koncept?

AgCelence® koncept je nov u poljoprivredi. Reč je o proizvodu koji smanjuje proizvodnju etilena u biljkama u stresnim uslovima (suša, previše kiše, grad) i time omogućuje da biljka nastavi sa svojim prirodnim životnim ciklusom. Na osnovu fizioloških efekata, pored zaštite biljaka, AgCelence® pruža i veći prinos, kvalitetnije proizvode, veću profitabilnost i veći otpor u stresnim uslovima.

6) Kod kojih biljaka AgCelence ima najbolje rezultate?

AgCelence® ima izuzetne rezultate u širokom spektru useva kao što su voće, grožđe, povrće, suncokret, uljana repica i žitarice. Međutim, najbolji rezultati se dobijaju kod kukuruza, najvažnijeg useva u Srbiji.

7) Koji pesticid iz kompanije BASF je najprodavaniji proizvod na srpskom tržištu?

Nekoliko proizvoda kao što su Cambio® (selektivni, sistemični i kontaktni herbicid za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova u usevima kukuruza, pšenice i ječma), Duett Ultra® (protektivni i kurativni fungicid širokog spektra za pšenicu, ječam i šećernu repu) i Pulsar® (sistemični herbicid za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih travnih i širokolisnih korova, u Clearfield® suncokretu i soji) najvažniji su proizvodi kompanije BASF na tržištu Srbije.

Joerg Polzin o profesionalnom napredovanju

Pridružio sam se BASF-u 1991. godine. BASF je u to vreme nudio kombinaciju stručne obuke, studija poslovne administracije i radne obuke. To mi je dalo priliku da tokom studija radim u raznim odeljenjima kompanije kao što su finansije, logistika, prodaja i marketing.

Po završetku studija 1995. godine, pet godina sam radio u sedištu BASF-a u Ludvigshafenu u Nemačkoj, u regionalnoj organizaciji za podršku prodaje zaštite useva u Istočnoj Evropi, Africi i Zapadnoj Aziji.

Godine 2000. postavljen sam za divizionog menadžera proizvoda za zaštitu useva za Istočnu Afriku, sa sedištem u Najrobiju, u Keniji. Zajedno sa svojim timom bio sam nadležan za tržišta Kenije, Tanzanije, Ugande i Etiopije. Bio je to vrlo zanimljiv period za mene jer sam saznao više o usevima kao što su kafa, cveće i pamuk.

Krajem 2002. godine preselio sam se u Istanbul u Turskoj, gde sam postao regionalni marketing menadžer za zaštitu useva za Tursku, Bliski istok i Severnu Afriku.

Početkom 2004. godine, iz Istanbula sam prešao u Izmir, takođe u Turskoj, gde sam imenovan za državnog menadžera za zaštitu useva za Tursku. Krajem 2007. godine, ovaj projekat se završio i postao sam evropski menadžer useva za herbicide za suncokret, sa sedištem u Limburgerhofu, u Nemačkoj. Za to vreme, fokusirao sam se uglavnom na uvođenje Clearfield sistema proizvodnje suncokreta na tržište.

Od početka 2013. godine, u kompaniji BASF sam odgovoran za posao zaštite useva u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji i Makedoniji.

Izvor: Poljoprivreda.info

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">