Sezona branja jabuka počela je pre mesec dana i već je u punom jeku. Mnogi voćari se žale na umanjene prinose i skreću pažnju da trenutna cena na domaćem tržištu nije u srezmeri sa uloženim radom i troškovima

Završena je berba sorti ”gala”, ”crveni delišes” pa sledi i sakupljanje drugih sorti jabuka. Mnogi voćari se žale na umanjene prinose i skreću pažnju na to da oko jabuka ima najviše posla u odnosu na drugo voće i da trenutna cena na domaćem tržištu nije u srezmeri sa uloženim radom i troškovima za hemijsku zaštitu voća.

Voćari zato sada novi rod ne prodaju već ga skladiše i čekaju zimu i to je verovatno razlog zašto novih jabuka nema previše na domaćem tržištu.

Proizvođač iz Novog Slankamena Stefan Čonić završio je berbu jabuka ”crveni delišes” i nije prodao nijedan kilogram. Sve je ostavio u hladnjaču, čekajući bolju cenu.

”Kilogram jabuka na veliko kod nas košta sada 40 dinara pa voćari imaju svega deset dinara zarade po kilogramu kada oduzmu troškove proizvodnje”, naveo je Čonić i dodao da zarada nije velika ni kada se izvozi i da ima voćara koji vade stabla jabuka i zamenjuju ih drugim voćem.

Prema njegovim rečima, tržišni uslovi za trgovanje jabukama postaju sve složeniji. Troškovi logistike su višestruko uvećani od prošle sezone, zatim imamo bojazan da će se jabuke tokom jeseni i zime manje tražiti na stranim tržištima, a porasle su cene ambalaža i repromaterijala. Nominalno imamo rast cena, ali realno zbog navedenih problema cena je čak i niža u odnosu na prošlu sezonu.

Andreja Stanarević iz Polino agrara napominje da je repromaterijal od prošle godine porastao za 30 odsto, a da jabuke na domaćem tržištu koštaju kao i 2021. godine 40 dinara, pa se na domaćem tržištu ni ne trguje voćem, već se jabuke ostavljaju u hladnjače i čekaju više cene na domaćem i inotržištu. Mada, kako je istakao, i napolju cena jabuka nije adekvatna.

”Veliki proizvođači poput Italijana i Francuza nude trenutno jabuke ispod proizvodne cene, jer strahuju da tokom zime može da dođe do nestašice električne enrgije usled rata u Ukrajini i da će jabuke, ako se drže u hladnjačama, propasti bez struje. Zato ih prodaju, maltene, za bagatelu”, naveo je Stanarević i skrenuo pažnju na to da tek sledi trgovanje jabukama u većem obimu prema inostranim kupcima.

Dobro je, podvukao je, da su naše jabuke postala prepoznatljive na tržištima Bliskog i Dalekog istoka i da se iz sezone u sezoni količine otpremljene ka ovim destinacijama povećavaju..

Veliki igrači kroje pravila

S druge strane mali proizvođači po Vojvodini, koji tvrde da ih veliki trgovci praktično ucenjuju, jer moraju da prihvate pravila otkupa koja su na njihovu štetu. Kažu da ako se i dogovori cena od 40 dinara to ne znači da će ona biti i isplaćena jer kad dođe obračun dođu i priče otkupljivača da jabuke nisu bile prve klase pa na kraju kilogram bude i ispod 30 dinara.

U najnezgodnijoj su poziciji oni voćari koji nemaju vlastite hladnjače jer onda skladištenje jabuka moraju dodatno da plaćaju. Zakup hladnjače košta 120 evra mesečno za deset tona jabuka. U tu cenu ne ulazi samo čuvanje već struja koju hladnjača potroši da bi održala jabuke sveže.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">