Povodom Međunarodnog dana biodiverziteta, u okviru programskih aktivnosti na 90.Međunardonom poljoprivredniom sajamu, održan je Nacionalni dijalog o transformaciji prehrambenih sistema u Srbiji. Skup je organizovan u saradnji Organizacije za hranu i poljoprivredu – FAO, Ministarstva poljoprivrede i Nacionalne asocijacije “Serbia Organika”.

Dijalog je okupio ključne aktere iz oblasti poljoprivrede, nauke, civilnog društva i privrede na kome se razgovaralo o važnosti transformacije prehrambenih sistema za očuvanje biodiverziteta.

– Održivi prehrambeni sistemi postali su imperativ u celom svetu, a Srbija sve više prepoznaje značaj njihove implementacije u zaštite prirode i očuvanja biološke raznolikosti, agroekologije, lokalne proizvodnje hrane, očuvanja autohtonih sorti biljaka i podrške poljoprivrednicima u primeni održivih praksi” naglasila je Ivana Simić, generalni sekretar Nacionalne organizacije “Serbi Organika”

Na skupu je naglašeno da je važno uspostaviti ravnotežu između poljoprivredne proizvodnje I očuvanja prirodnih resursa. Od panelista učesnika skupa posebnu pažnju privuklo je izlaganje dr Pabla Šurana, konsultanta za održivi razvoj iz Argentine koji je govorio o važnosti očuvanja zemljišta kao resursa za poljoprivredu. Kao jedna od modela koji doprinosi očuvanju biodiverziteta i promoviše održivi razvoj naveo je Biodistrikt, koji predstavlja geografsko područje na kojem poljoprivredni proizvođači, građani, turistički pružaoci usluga, udruženja i organi lokalne samouprave sklapaju sporazum o održivom upravljanju lokalnim resursima, zasnovanim na organskim principima i praksi.

-U saradnji sa “Serbia Organika” u pripremi je piolot projekat koji će biti primenjen u Srbiji. Na taj način želimo da pokažemo kako proizvođači organske hrane mogu da budu povezani, imaju održivu proizvodnju i da sa svojim proizvodima opstanu na tržištu, rekao je Šuran naglasivši da trenutno na principima orghanske prakse i proizvodnje uspešno funkcioniše preko 300 biodistrikta.

Autor: K. R.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">