Privreda Šumadije ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni agrarnih proizvoda. Nedavno je i rakija iz Šumadije dobila geografsku oznaku ”Šumadijska šljivovica“ što je još jedan preduslov za povećanje proizvodnje, izvoza u oblasti poljoprivrede i brendiranja Šumadije i kao agrarne regije, rečeno je na otvaranju Šumadijskog sajma poljoprivrede

U Kragujevcu je juče otvoren tradicionalni, 16. po redu Šumadijski sajam poljoprivrede, koji traje do nedelje, 8. seprembra, i na kojem, na Gradskom sajmištu “Šumadija sajam”, učestvuje nekoliko stotina izlagača iz zemlje i inostranstva (Turske i Belorusije).

Na najvećoj ranojesenjoj smotri agrara u Srbiji predstavlja se veliki broj proizvođača i distributera poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata, kao i više od 200 izlagača iz oblasti biljne i stočne prooizvodnje.

Privreda Šumadije i Pomoravlja u prvih sedam meseci ostvarila je spoljno trgovinski suficit od oko 210 miliona evra, od čega suficit od izvoza agrarnih proizvoda iznosi nešto više od 20 miliona. Ostvareno je značajano povećanje izvoza mlečnih proizvoda i vina, čak šest puta više nego prošle godine. Rakija iz Šumadije rešenjem Ministarstva poljoprivrede dobila je geografsku oznaku ”Šumadijska šljivovica“ što je još jedan preduslov za povećanje proizvodnje, izvoza u oblasti poljoprivrede i brendiranja Šumadije i kao agrarne regije, rečeno je na današnjem otvaranju Šumadijskog sajma poljoprivrede.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević kazao je da je agrarni budžet sve veći, te da su od prošle godine poljoprivrednim proizvođačima dostupna i sredstva iz fondova EU.

– Imamo veliku šansu da jednu od najperspektivnijih grana privrede – poljoprivredu, iskoristimo na što bolji način, a posebno želimo da radimo na razvoju organske poljoprivredne proizvodnje i autentičnih poljoprivrednih proizvoda, rekao je Stanojević.

U pratećem programu Šumadijskog sajma poljoprivrede biće organizovane tribine i stručna pred vanja, a predviđene su i uobičajene izložbe goveda, ovaca, konja, koza i sitnih životinja.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">