Reklama

Crna Gora upozorava naše proizvođače na sadržaj voćnih napitaka i preti privremenom zabranom uvoza. Podgorica traži da srpske firme usklade deklaracije na pakovanju sa sadržajem

SOKOVI pojedinih srpskih proizvođača uskoro bi mogli da naiđu na spuštenu rampu na putu ka Crnoj Gori, jer voćni napici nemaju sadržaj prirodnih sokova istaknutih na deklaraciji. Crna Gora je upozorila proizvođače da usklade svoje deklaracije sa sadržajem, a ako to ne urade u narednih 15 dana ne isključuju ni mogućnost privremene zabrane uvoza.

Crnogorski ministar poljoprivrede Predrag Ivanović rekao je u ponedeljak da je analiza kvaliteta sokova pokazala da pojedini proizvođači kupce dovode u zabludu, jer sadržaj ne odgovara deklaraciji. Ivanović je istakao da je utvrđeno kako se na domaćem tržištu prodaju nekonkurentni proizvodi, te da se oni čiji proizvodi imaju odgovarajući kvalitet suočavaju sa nelojalnom konkurencijom.

– Voćni sokovi nemaju sadržaj prirodnih sokova koji su istaknuti na deklaraciji. To je dokazalo istraživanje laboratorije u Berlinu, ali i našeg Centra za ekotoksikološka ispitivanje. Tako „jafa“ multivitaminski sok koji proizvodi „Vino župa“ Aleksandrovac nema 100 odsto narandže. Ni sok od borovnice i napitak „hit“ od jabuke i narandže istog proizvođača nema 51 procenat voćnog sadržaja. Analize su pokazale i da sokovi od breskve i jabuke koje proizvodi „Takovo“ Gornji Milanovac nemaju prirodni voćni sadržaj od 50 odsto – nabrojao je ministar poljoprivrede.

Kako je rekao, ovakvi sokovi nisu opasni po zdravlje, pa se ne može doneti odluka o njihovom povlačenju sa tržišta.

Crnogorski bez mane

Ministar Ivanović je odgovarajući na novinarsko pitanje zašto se samo ispituju sokovi iz Srbije, a ne i iz Hrvatske ili BiH, odgovorio da ne želi da se ovo pitanje politizuje. – Nije nam namera da ovo izgleda kao da mi nešto imamo protiv Srbije. Počeli smo od provere tih proizvoda jer je njihovo učešće na tržištu najveće, a analize drugih proizvođača su u toku. Takođe, ne favorizujemo domaću fabriku „Pirela“, ali analize pokazuju da njihovi napici zadovoljavaju standarde koji su istaknuti na deklaraciji – objasnio je Ivanović.

– Ipak smo već danas poslali pismo upozorenja svim tim proizvođačima i dali im rok od 15 dana da odluče hoće li pakovati sokove koji odgovaraju onom što je napisano na deklaraciji, ili će upoznati potrošače sa stvarnim količinama prirodnog sadržaja voća. Analize su pokazale da se one kreću od dva do 25 odsto. Ako ne ispoštuju našu preporuku, ne isključujemo mogućnost i privremene zabrane uvoza – kategoričan je Ivanović.

Kao u deklaraciji

– Procedura je takva da je potrebno da nas obaveste ukoliko su analize pokazale da postoji neki problem, pa da mi imamo rok od tri dana da tražimo superanalizu – objašnjavaju za „Novosti“ u kompaniji „Vino župa“. – Oni nam se uopšte nisu ni obratili. Pitanje je da li su proizvodi adekvatno skladišteni i kakvi su bili uslovi čuvanja. – Prošle nedelje dobili smo rezultate analize Ministarstva poljoprivrede Srbije i sva četiri uzorka bila su ispravna i u skladu sa deklaracijama koje se nalaze na proizvodu.

Izvor: Novosti

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">