Spor oko uvoza zabranjenih mesnih proizvoda u Britaniju iz Sjedinjenih Država se nastavlјa. Džonsona kritikuju i neki britanski ministri, a kako bi postigla trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama, britanska vlada je otvorila vrata za uvoz američke hlorirane piletine u tu zemlјu. Britanski uzgajivači usprotivili su se toj odluci, pa je postignut kompromis, a na hlorovanu piletinu plaćaće se carine radi zaštite domaće proizvodnje.

Iz redova Tororija, Financial Times saznaje da je premijer Boris Johnson sklon da dozvoli nekim američkim mesnim proizvodima, koji su trenutno zabranjeni u Britaniji, na tržište. Namerava da zaštiti britanske proizvođače koji posluju po višim standardima u odnosu na takvu konkurenciju carinama.

Kao cena trgovinskog sporazuma, Vašington traži veći pristup britanskom tržištu, što bi moglo izazvati otpor domaćih farmera, ali i kupaca.

Glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona u četvrtak nije opovrgnuo tekst objavlјen u Dejli Telegrafu u kojem se navodi da je britanska vlada spremna dozvoliti da američka hlorirana piletina i goveđe meso uneseno na tržište, ali uz plaćanje carina.

„Velika Britanija odlučuje kako ćemo uspostaviti i održavati naše visoke standarde sigurnosti hrane i dobrobiti životinja. Mi ćemo i dalјe osigurati da sva uvezena hrana bude u skladu sa ovim standardima“, rekao je.

Sa druge strane, Voodi Johnson, američki ambasador u Londonu rekao je u januaru da je izuzetno važno da američka govedina i piletina dođu do britanskog tržišta i da ti proizvodi moraju biti uklјučeni u trgovinski sporazum.

Na sve je reagovao i Nacionalni savez polјoprivrednika (NFU). Oni su rekli da uvoz hrane koja je u Britaniji ilegalna ne bi trebalo da bude deo bilo kakvog dogovora, jer postavlјa u loše pozicije visoke standarde kojih se britanski uzgajivači pridržavaju.

Britanska vlada pokušava da napravi plan za smanjenje tarifa na američke polјoprivredne proizvode kako bi trgovinski sporazum mogao da bude usvojen što je pre moguće, a inicijativu vodi Liza Trus, britanska ministarka za međunarodnu trgovinu, kojoj je povereno da nadgleda pregovore sa SAD.

Tomu se suprotstavlјaju ministar za životnu sredinu George Eustice i sekretar ureda kabineta Mihael Gove zbog zabrinutosti da bi ukidanje carina na američko meso moglo negativno uticati na britanske polјoprivrednike.

U britanskom parlamentu novi zakon o polјoprivredi usvojen je u drugom čitanju 3. januara, a poslanici su glasali protiv amandmana koji je predložio predsednik opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin. U svom amandmanu, on je izjavio da novi zakon ne predviđa kontrolu uvezenog polјoprivrednog dobra, kao što je hlorovana piletina, i ne garantuje dobrobit za životnu sredinu, divlјe životinje i bezbednost hrane. a poslanici su glasali protiv amandmana koji je predložio predsednik opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin. U svom amandmanu, on je izjavio da novi zakon ne predviđa kontrolu uvezenog polјoprivrednog dobra, kao što je hlorovana piletina, i ne garantuje dobrobit za životnu sredinu, divlјe životinje i bezbednost hrane. a poslanici su glasali protiv amandmana koji je predložio predsednik opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin. U svom amandmanu, on je izjavio da novi zakon ne predviđa kontrolu uvezenog polјoprivrednog dobra, kao što je hlorovana piletina, i ne garantuje dobrobit za životnu sredinu, divlјe životinje i bezbednost hrane.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">