Reklama

Očekivao sam da ću naići na tešku situaciju u poljoprivredi jer me je prvog dana zatekao problem oko suncokreta. Pokušali smo da se kao Ministarstvo aktivno uključimo i posredujemo između proizvođača i prerađivača, i sugerišemo im šta bi to trebalo promeniti, izjavio je, gostujući u emisiji RTV-a „Brazde“ Dragan Glamočić, ministar poljoprivrede.

On je dodao da su pregovori trajali dugo, da je Ministarstvo poslalo poruku ali da se potom povuklo iz „priče“ i prepustilo proizvođačima suncokreta i uljarama da urade ono što je najbolje

„Imamo trenutno istu situaciju sa suncokretom i sojom, koje gotovo isti prerađivači otkupljuju, ali soji raste cena, za razliku od suncokreta gde je to mnogo sporijim tempom.“

On je ocenio da je rod suncokreta u okruženju veoma veliki i poručio farmerima da dobro razmisle koje će kulture sejati iduće godine .

„Pre svega savetujem proizvođačima da se ukrupne i udruže da mogu ravnopravno da pregovaraju, kao i da se ne zaleću niti ulaze u robnu razmenu sa prerađivačima“, rekao je Glamočić i napomenuo da je razmena u paritetima najgora moguća opcija po seljaka.

Dodao je da je postojala mogućnost da proizvođači uđu u ugovorne odnose sa prerađivačima ali da oni nisu bili za tu opciju jer su svi očekivali veću cenu.

„Ako se potpiše ugovorna cena ona podrazumeva i svojevrsni rizik po proizvođače“, ukazao je ministar poljoprivrede Dragan Glamočić.

Kada je reč o zakonu o podsticajima, on će biti podložan jednoj kraćoj analizi, ukoliko vreme dozvoli, imajući u vidu da je kraj budžetske godine , rekao je ministar poljoprivrede, i u tom smisli najavio je „mala pomeranja“, nakon sumiranja efekata podsticaja.

„Sigurno je da gotovo nikakve promene neće pretrpeti stočarstvo koje se nalazi u najtežoj situaciji i tu je svaki dinar dobrodošao, pri čemu ne treba zaboraviti kašnjenje subvencija stočarima, za razliku od ratara kojima je isplaćeno 95 odsto subvencija.

„Uočio sam da su veliki problemi u Upravi za agrarna plaćanja pa sam napravio prve izmene, smenivši direktorku Uprave za agrarna plaćanja i postavio novog direktora. Ušli smo u detaljnu analizu i videli da je situacija poražavajuća, naročito sa obradom zahteva za subvencije. Obrađivano je dnevno svega pedesetak zahteva, a u četvrtak 1000 zahteva više“, rekao je Glamočić i iskazao svoje uverenje u dobru saradnju sa Ministrstvom finansija kako bi se isplata što pre obavila.

RZS: Agrarni proizvodi pojeftinili za 11,8 odsto

Proizvođačke cene produkata poljoprivrede i ribarstva smanjene su u julu za 11,8 odsto u odnosu na prethodni mesec, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Najviše je povećana cena svinja za 11,5 odsto, dok je najveći pad zabeležen kod cene povrća, koje je pojeftinilo za 33,9 odsto.

Proizvođačke cene u poljoprivredi u julu bile su niže za 11,9 odsto, a u ribarstvu su smanjene za 1,1 odsto.

Ratarski proizvodi pojeftinili su za 22,1 odsto, u sektoru voćarstva i vinogradarstva cene su povećane za 3,4 odsto, a u stočarstvu za 4,1 odsto. Roba iz domaće prerade bila je skuplja za 6,9 odsto.

Žita su pojeftinila ukupno za 22,5 odsto, a pored pšenice čija je cena smanjena za 26,5 odsto, pojeftinjenje od 5,9 odsto zabeleženo je i kod kukuruza.

Industrijsko bilje je jeftinije za 7,3 odsto, a krompir za 30,8 odsto. Cena voća bila je viša za 3,4 odsto.

Cena stoke i živine bila je ukupno viša za 8,4 odsto, i to goveda za 0,8 odsto, svinja za 11,5 odsto i živina za 3,3 odsto.

Cena stočnih proizvoda i mleka je bila nepromenjena u odnosu na jun, dok su kokošja jaja poskupela za 10,8 odsto.

Izvor: RTV, Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">