Reklama

Uprava kompanije „Dijamant“ saopštila je danas da protest Udruženja poljoprivrednih proizvođača smatra legitimnim i da će ta kompanija učiniti sve da bude maksilmalno korektna prema proizvođačima kako bi se našlo najbolje rešenje.

U saopštenju se navodi da uprava kompanije razume stanje i tržišne uslove u kome se poljoprivrednici nalaze i da ulaže maksimalne napore kako bi se pronašlo najbolje rešenje za proizvođače, prerađivače i trgovce, ali da se, s druge strane, kompanija mora tržišno ponašati.

Dodaje se da je na sastanku predstavnicima proizvođača ponuđeno da se cena suncokreta formira u narednim nedeljama kada tržišta u okruženju intezivnije počnu sa otkupom novog roda.

To je kako se navodi, veoma važno jer srpski proizvođači moraju biti konkurentni sa cenama gotovog proizvoda na tržištu regiona.

– Primarni proizvođači svesni su tržišne situacije, ali je njihovo legitimno pravo da svoje interese pokušaju da zaštite. Mi ćemo sve učiniti, kao sto smo to činili i u prethodnim godinama, da budemo maksilmalno korektni prema proizvođačima – navodi se u saopštenju.
Otkupna cena suncokreta od 45 dinara po kilogramu, jedan je od pet zahteva koje poljoprivrednici nameravaju da predaju dansa Vladi Srbije.

Regulisanje otkupnih cena i količina za interventni otkup tržišnih viškova kukuruza(200.000 tona) ovogodišnjeg roda, po ceni 18 dinara za kliogram, među zahtevima je u koje je Tanjug danas imao uvid, a koje su vojvođanski ratari hteli da iznesu premijeru i prvom potpredsedniku vlade, u Beogradu.

Traže i povećanje otkupne količine pšenice za robne razerve na ukupno 200.000 tona, po ceni od 20 din/kg.

Oni takođe traže da Vlada Srbije preduzme interventne mere za razbijanje kartela koji dogovaraju otkupne cene suncokreta, kao i da sankcioniše monopoliste na tržištu.

Izvor: eKapija

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">