Setva na srpskim oranicama je već počela. I ove sezone, kako najavljuju domaći ratari, štedeće u dohrani. Veštačko đubrivo i dalje je skupo, a u Srbiju stiže iz uvoza. Domaća proizvodnja, sve dok je gas skup, neće kretati. Bez dovoljno đubriva, poručuju poljoprivrednici, rod će biti mali

Procene su da se u Srbiji za sezonu potroši oko 400.000 tona svih vrsta đubriva. – Veštačkog đubriva na njivama neće biti mnogo – kaže Miroslav Kiš, predsednik Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine.

– Primena će biti vrlo skromna, a pomoć države je izostala u ovoj grani poljoprivrede. Prepušteni smo neprilikama izazvanim sušom i monopolima. Đubrivo je preskupo, a određene cene naših proizvoda ne mogu to da trpe. Sada je počela setva uljane repice, ubrzo će raži i ječma, do kraja ovog meseca. Već od 1. oktobra počinje setva pšenice. Svakoj kulturi je đubrivo potrebno, jer je to hrana. Veštačko ili prirodno. Ali nemamo ni jedno, ni drugo.

Prema rečima Kiša, nadležni govore da sada imamo gas, naročito za potrošnju u privredi, pa ih zanima što niko neće da pravi đubrivo. – “Azotaru” u Pančevu su prodali i njima je lakše da uvezu nego da proizvode jer tako više zarade – naglašava Kiš.

– Rod pšenice, ukoliko ne bude đubrivo bačeno u dovoljnim količinama, biće sigurno za trećinu manji nego ove godine. A kako je jesenja setva ugrožena, to će, ako ne još gore stanje, da sačeka i radove na proleće. Kada je domaća firma “Promist”, prošle godine, kupila pančevačku “Azotaru” iz stečaja, javila se nada da će ponovo početi proizvodnja u njenim pogonima. Novi vlasnici, koji su pre toga bili među najvećim kupcima, to su obećavali.

Azotno đubrivo se u Pančevu još ne pravi, a sa trenutnim cenama gasa, veliko je pitanje i da li će skoro. – Još se pregovara oko pokretanja proizvodnje u pančevačkoj “Azotari” – kaže Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala u Privrednoj komori Srbije.

Odluka kojom je ukinuto plaćanje carinskih dažbina za uvoz azotnih đubriva i bezvodnog amonijaka, važiće do kraja godine. Vlada je u januaru ove godine usvojila izmene Odluke o uslovima i načinu za smanjenje carinskih dažbina na određenu robu. Ovim izmenama azotna đubriva i bezvodni amonijak su izuzeti od plaćanja carine. Važenje odluke bilo je oročeno do 22. jula pre nego što je Vlada produžila njeno trajanje do kraja godine.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">