Izvor: PKS
3. jun

Ciljna grupa seminara su preduzeća iz oblasti agrara, laboratorije za bezbednost hrane i predstavnici nadležnih institucija u lancu bezbednosti hrane iz Srbije

Privredna komora Srbije kao asocijacija privrede prepoznala je značaj laobratorijskog rada i prakse za privredu, pa je kao zemlja u procesu pridruživanja Evropskoj uniji organizovala niz seminara na ovu temu. Ovo je istaknuto na otvaranju dvodnevnog seminara u Privrednoj komori Srbije: Dobra laboratorijska praksa u Evropskoj uniji sa naglaskom na laboratorijska testiranja – RING. Seminar su organizovali Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Srbije, Privredna komora Srbije (Biro za saradnju sa EU i Udruženje za poljoprivredu i prehrambenu industriju) u saradnji sa TAIEX odeljenjem Evropske unije. Kako je rečeno, ciljna grupa seminara su preduzeća iz oblasti agrara, laboratorije za bezbednost hrane i predstavnici nadležnih institucija u lancu bezbednosti hrane iz Srbije.

Otvarajući seminar sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS Milan Prostran je naglasio da se očekuje da će Srbija za godinu dana postati kandidat za prijem u EU, a za nekoliko godina i član. Prema njegovom mišljenju to je pitanje dobre volje, ali će Srbija do tog vremena sve uraditi što treba, kada je u pitanju prilagođavanje naših propisa onima u EU. To znači, rekao je on, da je sad na putu puna implementacija zakona sa onima u EU.

Pozdravljajući seminar Tatjana Beuk iz Privredne komore Srbije je naglasila da je ovo samo jedan u nizu seminara koji se organizuje na osnovu zahteva privrede i korisnika usluga PKS. Po njenim rečima u Evropi se godišnje organizuje 30.000 do 40.000 ovakvih seminara.

Direktor Direkcije za nacionalne laboratorije Uroš Ungurović je ukazao na značaj ove novoosnovane ustanove. On je naglasio da je ona osnovana posle donošenja Zakona o bezbednosti hrane i da je to finansirala Evropska unija.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">