Razvoj srpske prehrambene industrije nije u proizvodnji sirovina, već u kreiranju autentičnih srpskih brendova, koji mogu da budu konkurentni na tržištu Srbije i regiona

Saradnja lokalnih i regionalnih proizvođača u oblasti prehrambene industrije ključna je za dugoročno uspešno poslovanje u ovoj oblasti, ocenili su učesnici panela “Let’s Talk About Retail/Distribution” u okviru konferencije Consumer rules summit u Beogradu.

Predsednik UO Mercator Grupe Tomislav Čizmić je, govoreći o značaju podrške trgovinskih lanaca u razvoju prehrambene industrije u Srbiji, rekao da razvoj srpske prehrambene industrije nije u proizvodnji sirovina, već u kreiranju autentičnih srpskih brendova, koji mogu da budu konkurentni na tržištu Srbije i regiona. – Trgovinski lanci su važni u razvoju prehrambene industrije i stvaranju brendova, jer mogu da obezbede lanac snabdevanja velikog broja prodavnica širom zemlje i regiona – rekao je on.

Lanac snabdevanja i regionalna maloprodajna mreža, kakvu ima Mercator, proizvođačima daje mogućnost da dobrim plasmanom robe budu dostupniji potrošacima, da bolje prodaju svoju robu i da na taj način povećaju i proizvodnju, rekao je Čizmić.

Ukusi moga kraja

Podsetio je da je Mercator pre pet godina, zajedno sa nekoliko proizvođača, kreirao brend Ukusi moga kraja, a da danas u asortimanu tog brenda Mercator ima gotovo 200 artikala, koje proizvode 26 proizvođača iz cele Srbije. Ono što je posebno važno, a govori u prilog ovoj saradnji, je da Mercator u oktobru počinje izvoz proizvoda iz serije Ukusi moga kraja, konkretno asortimana zimnice, na tržište Evropske unije, odnosno u Sloveniju.

Čizmić je naveo i da je u osnovi strategije te kompanije saradnja sa lokalnim i regionalnim dobavljačima i da veruju da trgovac koji najbolje sprovodi tu strategiju može biti dugoročno uspešan. U svojim radnjama imaju više od 25.000 proizvoda, kako domaćih, tako i regionalnih proizvođača. – Verujemo da će dugoročno uspešan trgovac biti onaj koji će uspešno lokalizovati svoju ponudu. Ključ je da se na pravi način postavi saradnja domaćih i regionalnih dobavljača, od najmanjih kojima pomažemo da se razvijaju, tako i većih jer tako dugoročno možemo napraviti pomak – istakao je Čizmić.

Naveo je da su trendovi takvi da kupci žele da što brže obave kupovinu te da inovacije mogu veoma da im budu od koristi i olakšaju taj posao. Na konferenciji je rečeno da ritejleri treba da ulažu u svekupno znanje i tako pomognu malim, srednjim, ali i većim proizvođačima da njihov proizvod bude dugoročno konkurentan.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">