Reklama

Kada se govori o pčelama, obično se u prvi plan ističu med i drugi njegovi proizvodi, a nešto manje pažnje se obraća na njihovu ulogu u oprašivanju biljaka. Međutim, mnogi gajeni usevi poput krastavca, badema, lucerke i drugih zavise od posete ovih insekata.

Prema studiji koju je uradila svetska organizacija za hranu i poljoprivredu FAO, prinos gajenih biljaka, zahvaljujući prisustvu insekata polinatora, može da se poveća za čak 24%. Pri tome se ne misli samo na ulogu medonosne pčele, već i drugih polinatora. Iz tog razloga svaki farmer bi trebalo da razmisli o tome da na svom posedu ima košnicu ili da razvije metode za privlačenje polinatorskih insekata i ptica.

Studija koja je sprovedena na poljoprivrednim površinama u Aziji, Africi i Južnoj Americi pokazala je da su prinosi gajenih biljaka bili znatno niži tamo gde je bilo manje polinatora. U ovim slučajevima radilo se o velikim površinama na kojima se uzgaja jedan ili svega nekoliko useva.

To znači da su polinatori samo u kratkom periodu tu mogli da imaju pašu, a nakon toga su morali da je traže dalje. Mnogo bolji rezultati su tamo gde je gajeno više vrsta s različitim rokom cvetanja.

Oko ovih parcela nalazili su se i zasadi višegodišnjeg i ukrasnog bilja, takođe s različitim vremenom cvetanja. Na ovim parcelama polinatori su imali kontinuiranu pašu u dužem periodu, pa je njihov broj bio znatno veći. Samim tim i prinosi su porasli.

Preporuka FAO je da svaki farmer na svom posedu treba da poveća biodiverzitet i na taj način omogući veće prisustvo polinatora. Kao rezultat toga povećaće se prinos gajenih biljaka, a takođe će se doprineti očuvanju životne sredine.

  • Autor
    Članci
  • Komentari (1)
    Član 34.251

    O tome se govori već odavno! Pčelari to znaju da ogromne parcele zasejane monokulturom je propast za polinatore. Na stotine hektara posejan suncokret daje „pašu“ polinatorima, u najboljem slučaju, 10 dana, A ŠTA POSLE? Nije bilo problema sa manjkom polinatora dok nisu počeli da se pojavljuju te mega površine posejane ili posađene jednom kulturom!
    Ne treba tu ni preporuka FAO, ni velike naučne studije, TREBA DA HODAMO OTVORENIM OČIMA, i da pokušamo da živimo u harmoniji sa prirodom a ne da nas vodi borba za što veći profit!

Odgovor na: Držite pčele blizu vaših biljaka one povećavaju prinose

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">