EBRD je saopštio kako namerava da zbog pandemije koronavirusa izdvoji milijardu evra za pomoć kompanijama koje posluju u operativnim regionima EBRD-a

“Paket solidarnosti” je prva takva mera EBRD-a i banka najavljuje da je spremna da učini više ukoliko bude potrebno.

Predlog su odobrili deoničari banke koja primarno investira u razvoj privatnog sektora u 38 ekonomski slabije razvijenih zemalja.

Iz ovog fonda će se finansirati klijenti EBRD-a sa dobrom poslovnom bazom koji imaju trenutne probleme sa kreditnom likvidnošću.

Predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti je upozorio da pandemija COVID-19 predstavlja “izazov bez presedana za EBRD i regionalne operativne centre”, navodi se u saopštenju banke.

“Da bismo iskazali solidarnost sa deoničarima, zemljama u kojima vodimo svoje operacije, našim partnerima i klijentima, danas smo osnovali fond EBRD-a od milijardu evra za naše klijente koji imaju probleme s likvidnošću, dokapitalizacijom ili dospelim obavezama. Banka je spremna da odgovori i na nove izazove i aktivno prilagodjava svoj finansijski instrumentarijum u skladu sa potrebama zemalja članica i medjunarodne zajednice”, izjavio je predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj.

Suma Čakrabarti je predočio da je ovo tek prvi odgovor EBRD na ekonomske izazove nastale zbog pandemije koronavirusa.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">