Reklama

Među merama koje su su predviđenje da se promene su preispitivanje Direktive o nepoštenim trgovačkim praksama, pojednostavnjenje postupka odobravanja strateških planova u okviru ZPP-a, odlaganje sprovođenja Uredbe o deforestaciji te razmatranje nekih od tehničkih aspekata praćenja u okviru ZPP-a

Članovi i članice Veća za poljoprivredu i ribarstvo Evropske komisije razgovarali su o odgovoru Evropske unije na aktuelna pitanja koja zabrinjavaju poljoprivredni sektor. Ministri i ministarke poljoprivrede razmotrili su mere koje su dosad preduzete i inicijative koje su dosad predstavljene u sklopu odgovora EU na probleme poljoprivrednika.

Istakli su da je Evropski parlament nedavno glasao za izmene zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), koje je Komisija predložila na temelju političkih smernica Veća pripremljenih na sastanku u februaru. Na osnovu informacija Komisije i smernica Evropskog veća sa sastanka održanog 17. i 18. aprila 2024. ministri i ministarke su raspravljali i o mogućim budućim merama za smanjivanje administrativnog opterećenja poljoprivrednika i tela država članica koje proizlazi iz poljoprivredne politike EU i merama za jačanje položaja poljoprivrednika u lancu snabdevanja hranom.

Među tim merama su preispitivanje Direktive o nepoštenim trgovačkim praksama, pojednostavnjenje postupka odobravanja strateških planova u okviru ZPP-a, odlaganje sprovođenja Uredbe o deforestaciji te razmatranje nekih od tehničkih aspekata praćenja u okviru ZPP-a.

Očekuje se da će Veće 13. maja 2024. doneti predložene izmene ZPP-a. ”EU je obećala da će brzo i efikasno odgovoriti na probleme koje su izneli poljoprivrednici. To smo obećanje ispunili. U poslednja smo dva meseca mnogo toga preduzeli. Uskoro će biti odobrena i stupiti na snagu važna revizija ZPP-a. Ali naš posao nije završen – pitanja koja zabrinjavaju poljoprivrednike zaista smatramo prioritetom našeg rada na nivou na EU, čiji je cilj sprečiti preveliko administrativno opterećenje te osigurati da poljoprivrednici imaju snažan položaj u lancu snabdevanja hranom i da za svoj rad ostvaruju pravednu platu”, rekao je David Clarinval, potpredsednik belgijske vlade i ministar samozaposlenih, malog i srednjeg preduzetništva, poljoprivrede, institucionalnih reformi i demokratskog razvoja.

U okviru rešavanja pitanja koja zabrinjavaju poljoprivredni sektor EU članovi i članice Veća razmenili su mišljenja o najnovijim kretanjima u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, uzimajući u obzir nove smernice Evropskog veća o osiguravanju konkurentnog, održivog i otpornog poljoprivrednog sektora.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">