Farme goveda isključene su iz novih pravila za smanjenje štetnih industrijskih emisija u sporazumu Evropskog parlamenta i Saveta EU što umanjuje ekološke ambicije Komisije

Privremeni sporazum Evropskog parlamenta i Saveta EU o reviziji Direktive o industrijskim emisijama (IED), koji je predstavljen 29. novembra zaustavio je nameru Komisije da postavi granice emisije za velike farme goveda. “Ne, stočari nisu industrijalci i krave nisu otpad!” tvitovao je poslanik Evropske narodne partije (EPP) desnog centra Benoa Lutgen nakon dogovora.

IED ima za cilj da napreduje ka cilju Evropskog zelenog dogovora da se postigne klimatska neutralnost do 2050. godine postavljanjem ograničenja emisije za neke industrije, uključujući “industrijske” farme.

“Ovaj sporazum označava ključni korak napred u obezbeđivanju čvrstih mera za zaštitu životne sredine i zdravlja ljudi”, navodi se u saopštenju stranke EU Socijalisti i demokrate. Zakonodavci su stoku ostavili van okvira zakona i ustanovili da izvršna vlast EU mora da proceni kako da se najbolje pozabavi ovim emisijama do kraja 2026.

“Evropska komisija mora da komunicira pošteno i transparentno sa poljoprivrednicima pre nego što se vrati u parlament sa novim zakonskim predlogom o uključivanju stoke”, rekao je drugi poslanik EPP Radan Kanev. Zakonodavci su se složili da definišu “industrijske” farme kao one sa više od 350 grla stoke za svinje, 300 odraslih stočnih jedinica za živinu i 280 za tovne piliće. Komisija je imala za cilj ambicioznije planove, odnosno 150 ukupnih grla stoke. Udruženje poljoprivrednika EU COPA-COGECA pozdravilo je napore zakonodavaca da promene “predlog Komisije koji nije bio u dodiru sa realnošću na terenu”.

Međutim, oni su rekli da je sporazum “odbacio” posledice po farme živine i svinja. Udruženje je takođe izrazilo žaljenje jer pitanje uvoza poljoprivrednih proizvoda ostaje nerešeno. “Ko će moći da objasni evropskim farmerskim porodicama da ćemo uvoziti meso i jaja od stranih kompanija koje neće poštovati nijedan od IED standarda” navodi se u saopštenju udruženja COPA-COGECA.

Poljoprivrednici su se zalagali za “klauzulu reciprociteta” kako bi se osiguralo da proizvođači izvan EU ispunjavaju slične ekološke zahteve kao proizvođači iz EU. Evropski parlament je prvobitno podržao tu ideju, ali je Savet oklevao i takva klauzula nije ušla u konačni sporazum.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">