Reklama

U Italiji uveliko rade čitave grupe profesionalaca povezanih sa prehrambenim kompanijama raznih zemalja, zajedno lupajući etikete “organsko” na ogromne količine konvencionalnih proizvoda.

Prevare u sektoru organske poljoprivrede srasle su sa međunarodnom industrijom hrane, a sastoje se od složene mreže kompanija koje nose sva obeležja tradicionalno organizovanog kriminala, piše berlinski TAZ. Nekada, u navodno dobra stara vremena, tek pojedini farmeri ili trgovci, koji su se bavili organskom poljoprivredom, “ispotiha” bi varali – ovde bi malko poprskali pesticidima, onde bi nešto običnih jaja pomešali s onim skupljim, organskim. Kako ni obim niti težina u ovoj vrsti podmetačine ne bi bili promenjeni, malo ko bi uočavao prevaru. Međutim, “organski prevaranti” u Italiji odavno su prošli tu fazu. Tamo već uveliko rade čitave grupe profesionalaca povezanih sa prehrambenim kompanijama raznih zemalja, zajedno lupajući etikete “organsko” na ogromne količine konvencionalnih proizvoda. U osumnjičene su čak uključeni članovi moldavskog ogranka inspektorata za organsku hranu u Italiji. U aprilu je javno tužilaštvo saopštilo da u jadranskom gradu Pezaru istražuje 23 osumnjičena pripadnika jedne falsifikatorske grupe. Iako su svi poreklom iz Italije oni rade u Moldaviji, Malti i širom zapadne Evrope, pa čak i šire. Osumnjičeno osoblje moldavskog ogranka agencije za organsku hranu smeštenog u Italiji, trebalo je, zapravo, da traga i goni te iste prevarante.

Prema istražiocima, osumnjičeni su bili umešani u izdavanje lažnih uverenja za konvencionalnu hranu iz Moldavije i Ukrajine, koja se onda na tržištu prodavala kao organska. Nastojeći da prikriju trag robi, koristili su se mrežom od najmanje deset kompanija smeštenih u različitim zemljama. Javni tužilac je već zaplenio 1.500 tona kukuruza i 30 tona soje, što je obim operacije koja se može okvalifikovati kao ‘Zeleni rat’. U prethodnim slučajevima, konvencionalna roba pristigla u Evropu bi se tamo ponovo preetiketirala. “Sada bi, međutim, na proizvodima stajao utisnut pečat s oznakom “organski proizvod”, dok je, na primer, u Moldaviji sertifikat “izdavan” odmah na licu mesta, u fabrici, da bi se potom kao “organski” izvozio na EU tržište”, izjavila je za TAZ tužilac grada Pezaro, Silvija Ceki. Ovaj trik je trebalo da vlastima još više oteža otkrivanje ovakvih prevara.

Izvor: Organic news

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">