Uprkos očekivanoj rekordnoj svetskoj proizvodnji žitarica ove godine, svetske zalihe žitarica će opasti u sezoni 2021/2022, prognoze su Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO)

Dok je FAO prognoza za svetsku proizvodnju žitarica u 2021. smanjena za 6,7 miliona tona od prethodnog izveštaja u oktobru, na 2.793 miliona tona, ona je i dalje 0,8 odsto (21,5 miliona tona) viša nego u 2020. i predstavlja novi rekord.

Većina ovomesečnog smanjenja proizilazi iz smanjenja globalne prognoze proizvodnje pšenice, koja je sada određena na 771 milion tona, što je za 6,2 miliona tona manje u odnosu na oktobar i 0,8 odsto manje u odnosu na prošlogodišnji rezultat.

Smanjenje ovogodišnjih procena proizvodnje u Iranu, Turskoj i Sjedinjenim Američkim Državama podupire ovomesečnu reviziju naniže.

Prognoza svetske proizvodnje kukuruza je revidirana naviše zbog prinosa u Brazilu i Indiji koji su bili bolji od prethodno očekivanih i poboljšanih izgleda u nekoliko zapadnoafričkih zemalja. Ove revizije u proizvodnji kukuruza su više nego nadoknadile smanjenje globalne prognoze proizvodnje ječma, koje se uglavnom odnosi na smanjenje proizvodnje u Iranu i Turskoj, gde je uporna suša smanjila prinose.

Uprkos reviziji od 1,7 miliona tona naviše od oktobra, predviđa se da će svetske zalihe žitarica do kraja sezone 2022. pasti 0,8 odsto ispod početnog nivoa, na 819 miliona tona.

Predviđa se da će se odnos svetskih zaliha žitarica u odnosu na upotrebu blago opasti, sa 29,4 odsto u 2020/21. na 28,5 odsto u 2021/22.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">