U planu osnivanje „Fruškogorske kooperative“ – Udruženjem voćara do boljeg plasmana na strana tržišta

Ideja o formiranju takozvane „Fruškogorske kooperative“, koja je 16. oktobra predstavljena u Novom Sadu, trebalo bi da okupi voćare iz predela Fruške gore kako bi zajednički nastupali na evropskom i svetskom tržištu.

Ideju su u Vladi Vojvodine predstavili predstavnici kompanije „Atos fructum“ Mitar i Miša Deurić, predsednik opštine Irig Vladimir Petrović i predsednik Skupštine opštine Ruma Nenad Borović, saopšteno je na sajtu Vlade Vojvodine.

Kako je istaknuto, udruživanje voćara u okviru „Fruškogorske kooperative“ jedan je od načina za „preživljavanje“ na tržištu za male proizvođače, zbog pojave sve veće konkurencije inostranih kooperativa.

„Fruškogorska kooperativa“ bi trebalo da obuhvatala sektor prodaje, nabavke, skladištenja, konsaltinga i kontrole, a predviđena je i izgradnja moderne hladnjače za čuvanje i pakovanje voća u skladu sa visokim standardima voćarske proizvodnje.

Istaknut je i značaj formiranja takve kooperative jer će obezbediti zagarantovani plasman proizvoda kroz sistem „3K“ (kvalitet, kontinuitet i kvantitet), kroz formiranje zajedničkog brenda i otvaranje novih tržišta, poput Bliskog istoka i Zapadne Evrope.

Realizacijom projekta „Fruškogorska kooperativa“ bilo bi zaposleno više od 450 radnika.

Na sastanku u Vladi Vojvodine predstavljen je i projekat navodnjavanja fruškogorskih voćnjaka u rejonu Iriga, koji predviđa da se voda iz Save sprovede do akumulacija koje bi bile izgrađene blizu voćnjaka, što bi omogućilo navodnjavanje u letnjem periodu.

Realizacijom tog projekta bilo bi obezbeđeno navodnjavanje za više od 1.300 hektara voćnjaka.

Izvor: eKapija

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">