Većina najvećih hrvatskih firmi iz poljoprivredno-prehrambenog sektora poboljšala je profitabilnost u prvom tromesečju ove godine i ostvarila veće prihode.

Prema pisanju Tportala, na osnovu finansijskih izveštaja kompanija, osnovni razlozi za to je povećanje izvoza, ali i veće potrošnje u Hrvatskoj gde je promet od trgovine na malo u martu porastao 1,1 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

To je ujedno bio osmi mesec zaredom u kome potrošnja raste. Takav niz rasta potrošnje nije zabeležen još od 2007. godine.

Procenjuje se da je u celom prvom tromesečju promet u trgovini na malo porastao 1,7 odsto u odnosu na isti perio prošle godine.

Pojedinačno, po firmama, najbolje poslovne rezultate postigla je Atlantik Grupa koja je poslovala je s neto dobitkom 44,6 miliona kuna (5,86 miliona evra), što je 39,3 odsto više u odnosu na isti perod lani, dok su prihodi kompanije od prodaje porasli tri odsto na 1,157 milijardi kuna.

Najveći rast od 11,7 odsto, ta firma je ostvarila na tržištu Hrvatske, koje ima najveći udeo u ukupnom prihodu od prodaje od 25,8 odsto, dok je prodaja u Srbiji, drugom najvećem tržištu, s 22,6 odsto udela u ukupnom prihodu, zabeležila rast od 6,3 odsto.

Grupa Podravka u prvom tromesečju ostvarila je prihod od prodaje od 783,9 miliona kuna, što je rast za 4,7 odsto u odnosu na isto razdoblje lani, a neto dobit je iznosila 59,8 miliona kuna. Lani je u prvom tromesečju Podravka zabeležila gubitak od 36,2 miliona kuna.

Povećan izvoz Atlantika i Podravke, ali i drugih hrvatskih prehrambenih proizvođača, doprineo je i poboljšanju slike spoljnotrgovinske razmene Hrvatske.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u prva dva meseca ove godine Hrvatska je na strana tržišta izvezla robe u ukupnoj vrednosti od 12,12 milijardi kuna, što je 4,1 odsto ili za 479 miliona kuna više u odnosu na prva dva meseca prošle godine.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">