Reklama

Investitori su uložili više od 1,7 miliona funti kako bi povećali proizvodnju, prodaju i snabdevanje jajima i larvama crne vojničke muve (BSF) proizvedenim od strane škotske firme za genetiku insekata, Beta Bugs Ltd.

Krug finansiranja za povećanje resursa u sektoru uzgoja insekata kao održive alternative trenutnim izvorima proteina za ishranu životinja predvodio je Tricapital Syndicate LLP, uz podršku SIS Ventures, Scottish Enterprise, Beeches Group, Climate. Vc i postojećih akcionara i Innovate UK.

Održiva alternativna proteinska hrana

Sedište Beta Bugs-a je u Edinburgu, a firma je razvila prvi selektivni program uzgoja i proizvodnju jaja za BSF kao alternativnog izvora proteina za upotrebu u ishrani živine, svinja i akvakulture, a mogu se uzgajati na različitim vrstama otpada, uključujući poljoprivredni i prehrambeni otpad.

Moray Martin, upravni partner Tricapital Syndicate, rekao je da se gajenje insekata sve više vidi kao održiv alternativni izvor proteina koji može pomoći u ublažavanju predviđenog povećanja potražnje za proteinima u narednim decenijama. Rekao je: „Značajno manji ekološki uticaj gajenja insekata stavlja ovu industriju na čelo razvoja održivih izvora hrane.“

Arren Devar, izvršni direktor SIS Ventures, rekao je da je Beta Bugs, kao jedina kompanija za genetiku insekata u Velikoj Britaniji, postavila temelje za održiviji globalni sistem ishrane: „Stvaranjem i preusmeravanjem otpada za svoj revolucionarni program uzgoja, firma će ostvariti značajan uticaj u Škotskoj, sa potencijalom za još veći uticaj širom sveta kako firma raste i širi se.“

Šema hranjenja cikličnim otpadom

Tomas Farrugia, izvršni direktor i osnivač Beta Bugs-a, rekao je da firma nastavlja da razvija svoj program uzgoja koji je pokazao dosledno povećanje performansi BSF genetike u više ekonomski održivih karakteristika proizvodnje.

„Završetak ovog investiranja omogućiće nam da proširimo kapacitet proizvodnje, težimo ka profitabilnosti u narednih 18-24 meseca i dodatno ojačamo našu vodeću poziciju na tržištu u strateški važnoj industriji uzgoja insekata“, rekao je Farrugia.

Supermarketi se sve više okreću ishrani insekata. Ranije ove godine, Morrisons je lansirao svoja prva „planet-friendly“ jaja, gde su koke hranjene insektnom hranom bez soje. Insekti, zauzvrat, hrane se otpadom iz Morrisonsove pekare, voća i povrća – revolucionarnom šemom cikličnog hranjenja otpadom koja smanjuje seču šuma izazvanu proizvodnjom soje i eliminiše emisije ugljenika nastale transportom soje. Ishrana koka takođe se dopunjuje lokalno uzgajanim žitaricama radi smanjenja pređene kilometraže hrane.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">