Dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku na tržištu Srbije trebalo je da se, od 1. decembra ove godine, sa 0,25 spusti na evropske granice od maksimalnih 0,05 mikrograma po litru.

To je bilo predviđeno Pravilnikom o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata u hrani usvojenim još prošle godine.

Međutim, kako piše N1, upravo usvojenim izmenama tog pravilnika vraćanje granice ove kancerogene materije na evropski maksimalni nivo odlaže se za 1. decembar 2023. godine.

Ministar poljoprivrede, uz saglasnost ministra zdravlja, donosi izmene Pravilnika o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata u hrani, stoji u Službenom glasniku Srbije objavljenim 18. novembra. Novi pravilnik je već stupio na snagu.

Nivo dozvoljenog aflatoksina u mleku na tržištu Srbije, tako, i dalje ostaje podignut na 0,25 mikrograma po litru, što je pet puta više od evropskog maksimalnog nivoa za ovaj mikotoksin, koji je i sama Srbija primenjivala pre afere 2013. godine.

Aflatoksin u mleko stiže preko kukuruza koji se koristi kao stočna hrana, a „proizvodi“ ga buđ. Zato je i jedno od ključnih pitanja bilo omogućiti adekvatno sušenje kukuruza pre skladištenja.

Od 2013. do danas granice dozvoljenog aflatoksina u mleku u Srbiji su se nekoliko puta menjale – od 0,05, preko 0,5 do 0,25 mikrograma po litru.

Makedonci nam vratili jogurt

Agencija za hranu i veterinu Severne Makedonije u petak, 18. novembra, povukla je sa tržišta Imlekov „Balans jogurt“, u pakovanju od 1kg jer, kako se navodi, „ima nedoslednu koncentraciju aflatoksina prema makedonskim propisima i predstavlja potencijalni rizik po zdravlje ljudi“.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">