Reklama

Izvor: http://www.vojvodina.gov.rs

Na sastanku održanom u Vladi Vojvodine stručna komisija za pregled stanja u PIK “Bečeju“ prezentovala je izveštaj o poslovno-finansijskoj poziciji ovog preduzeća i predložila mere za njegovu konsolidaciju. Stručna komisija, na čelu sa pokrajinskim sekretarom za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslavom Vasinom, sastavljena je od predstavnika Vlade Republike Srbije, Vlade AP Vojvodine i organa lokalne samouprave opštine Bečej.

Nakon sastanka pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin izjavio je da je komisija konstatovala da su finansijska dugovanja PIK „Bečeja“ velika, i to prema poveriocima, bankama, državi i određenim brojem dobavljačima, i da zahtevaju traženje rešenja problema u zajedničkom delovanju države i menadžmenta i vlasnika ovog preduzeća.
Vasin je naveo da je država spremna da na najsveobuhvatniji način do sada na teritoriji Vojvodine uće u rešavanje problema u PIK „Bečeju“, uzimajuću prvenstveno obzir interese oko 1.600 zaposlenih u ovom kolektivu.

– Država je spremna da krene u izradu još tri dokumenta veoma značajna za rešavanje problema u ovom kolektivu. Reč je o finansijskom izveštaju o unutrašnjem stanju potraživanja i obaveza, tj. analizi svih dokumenata unutar PIK „Bečeja“, izradi procene vrednosti preduzeća i izradi plana njegove reorganizacije – naveo je Vasin. On je naglasio da će plan reorganizacije podrazumevati konverziju svih dugova koje PIK „Bečej“ ima u vlasništvo države i drukčije vlasničko pravne odnose, što podrazumeva da bi država postala i većinski vlasnik PIK „Bečeja“.

– Shodno tome država bi preduzela mere i na izradi socijalnog programa za eventualni višak zaposlenih, kao i konsolidaciju celog sistema u privrednom smislu, odnosno preuzela bi na sebe dalju sudbinu celog kombinata, za koji je konstatovano da je jadan od najznačajnjih i najvećih u Srbiji – naveo je Vasin. On je dodao da ohrabruje činjenica potvrđena u izveštaju da su resursi PIK „Bečeja“ očuvani, te da će već sutra započeti rad na izradi ovih dokumenata, kako bi ovo preduzeće ponovo postalo stabilno i profitabilno.

Prema rečima Miroslava Vasina današnji sastanak je opteretila trenutna situacija u PIK „Bečeju“ izazvana nezadovoljstvom zaposlenih zbog dinamike isplate zarada.

– Dogovorili smo se da u naredna dva dana menadžment i rukovodstvo PIK „Bečeja“ sednu za sto i nađu rešenje ovaj taj problem, naročito zbog aktivnosti koje su pred nama na planu reorganizacije preduzeća – rekao je Vasin i izrazio nadu da će model reorganizacije u PIK „Bečeju“ dati pozitivne rezultate, te da će onda moći da se primeni i u drugim kombinatima i gigantima.

Ljubomir Mandić, zamenik predsednika Upravnog odbora i pravni zastupnik PIK „Bečeja“ izrazio je zadovoljstvo zbog postignute saglasnosti sa republičkom i pokrajinskom Vladom oko rešavanja problema u ovom preduzeću. Mandić smatra da PIK „Bečej“ treba da bude očuvan, jer je značajan privredni gigant u našoj zemlji. Mandić je izrazio i zadovoljstvo zbog činjenice da je nezavisna komisija konstatovala da je prilikom kupovine PIK „Bečeja“ vlasnik Đorđije Nicović platio realnu cenu, te da nijedan segmen ne ukazuje na to da je vrednost preduzeća potcenjena.

Mandić je još dodao da će obaveze prema radnicima biti ispunjene, kako je obaćeno, ali je zatražio razumevanje za kašnjenje oko 15 dana.

U ime Samostalnog sindikata u PIK „Bečeja“ i Sindikata „Nezavisnost“, obratio se Branislav Šekerović koji je naglasio da su zadovoljni predlogom za pronalaženje rešenja za dalju budućnost ovog preduzeće.
– Naš zadatak je da i dalje budemo konstruktivni i da u pregovorima sa poslodavcem u potpunosti bude ispoštovano sve što je predviđeno Sporazumom o redosledu isplate zaostalih zarada, koji je potpisan u septembru – rekao je Šekerović.

Inače, u PIK „Bečeju“ je zaposleno oko 1.600 radnika, prosečna plata je oko 21.000 hiljada dinara, a do sada im je isplaćena avgustovska zarada.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">