Od početka godine do kraja maja iz Srbije je izvezeno 37.000 tona svežeg voća, 60.000 tona zamrznutog voća i od 7.000 do 7.500 tona povrća.

Na strana tržišta plasirane su sve količine svežeg voća smeštene po ULO hladnjačama, bar kada je reč o jabukama koje su „otišle uglavnom za Rusiju izjavila je Evica Mihaljević iz asocijacije „Plodovi Srbije“.

Prema njenim rečima, izvoz je skoro na istom nivou kao u periodu januar-maj 2011. godine.

Mihaljević je precizirala da je plasirano ukupno 35.000 tona jabuka, i da ova sezona startuje sa praznim zalihama kada je reč o svežoj jabuci.
Izvezeno je i deo sveže jagode i trešanja – 1.400 tona, dodala je ona.

Kada je reč o zamrznutom voću – malinama, višnjama, jagodama, kupinama, šljivama i borovnicama od januara do kraja maja je izvezena „solidna“ količina, a deo robe je ostao na zalihama, navela je ona.

Mihaljević je napomenula je da smo, između ostalog, u novu sezonu ušli sa zalihama od 13.000 tona malina.

Ona je ukazala da je u tom periodu izvezeno jako malo povrća, a novina je da je iz Srbije ove godine po prvi put izvezeno oko 3.200 tona mladog krompira u Rusiju.

Za ovaj period je međutim, karakteristično je da je uvoz svežeg povrća bio dosta veliki i iznosio je oko 30.000 tona, a uvozilo se rano povrće – kupus, paradajz, krastavac, paprika, crni luk, kelj.., navela je Mihaljević.

Ona je naglasila da Srbija treba da vidi veliku šansu u proizvodnji povrća, pre svega mladog, dodajući da stavljanje naše zemlje na listu zemalja iz kojih je dozvoljen uzvoz krompira u EU potvrđuje da primenjujemo sve potrebne standarde.

Mihaljević je rekla da bi bio uspeh i da bar supstituišemo deo uvoza povrća, jer trenutno postoji velika disproprcija u izvozu i uvozu povrtarskih proizvoda.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">