U 2012. godini iz Srbije je u svet izvezeno poljoprivredno – prehrambenih proizvoda u vrednosti 2,72 milijarde dolara, a uvezeno za 1,47 milijardi dolara, pa je ostvaren suficit od 1,25 milijardi dolara
Iz Srbije je prošle godine u svet izvezeno poljoprivredno prehrambenih proizvoda u vrednosti od 2,72 milijardi dolara, a uvezeno za 1,47 milijardi dolara, pa je ostvaren suficit u trgovini sa svetom, kada je ova oblast u pitanju, od 1,25 milijardi dolara. Prema podacima Republičkog zavoda za statisiku, izvoz je veći u odnosu na prethodnu godinu za 0,7 odsto i on učestvuje u ukupnom robnom izvozu Srbije sa 23,9 odsto. Istovremeno rast uvoza bio je 4,7 osto i on učestvuje u ukupnom uvozu Republike Srbije sa 7,7odsto. Pad jedino ima suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno – prehrambenih proizvoda od 3,5 odsto, dok je stopa pokrivenosti uvoza izvozom 184,8 osto.

,,Kretanja u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije ukazuju na usporavanje tempa rasta izvoza, dok je povećan rast uvoza. Skromniji rezultati u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrede i prehrambene indsustrije Srbije, u odnosu na projektovan za prošlu godinu, posledica su suše i smanjene poljoprivredne proizvodnje za 17,5 odsto u odnosu na 2011. godinu“, kaže savetnik za poljoprivedu predsednika Privredne komore Srbije Vojislav Stanković.

Najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu su žuti kukuruz u vrednosti od 536,8 miliona dolara, šećer od šećerne repe, rafinirani od 162,8 miliona dolara, zamrznuta malina je prodata u svetu za 135,6 miliona dolara, a jestivo rafinirano ulje od suncokreta prodato je za 94,3 miliona dolara. Pivo od slada u bocama od jedan litar prodato je kupcima u svetu za 73,9 milioan dolara, a ostala bezalkoholna pića u vrednosti od 63,8 miliona. Pored toga slatki biskviti i vafli izvezeni su u svet za 57,3 miliona dolara, sirovo sojino ulje prodato je na svetskom tržištu za 57,2 miliona dolara, a merkantilna i ostala pšenica izvezene su za 49,7 miliona dolara, dok su zamrznute višnje izvezene u vrednosti od 47,9 miliona dolara. Posmatrano po odsecima SMTK, po rečima Stankovića, dominiraju robne grupe žita i proizvodi na bazi žita, u vrednosti od 838,4 miliona dolara, sa učešćem od 7,4 odsto u ukupnom robnom izvoizu i voće i povrće, sa ostvarenim izvozom u vrednosti od 539,9 miliona dolara i sa učešćem od 4,8 odsto u ukupom robnom izvozu.

Kada je reč o uvozu, medju agrarnim proizvodima, dominira tradicionlano grupa ,,nekonkurentnih“ proizvoda – sirova kafa u vrednosti od 99,7 miliona dolara i sveže banane u vrednsoti od 35 miliona dolara. Od ostalih proizvoda zastupljenih u uvozu vredno je istaći grupu proizvoda za ishranu u vrednosti od 72,6 miliona dolara dolara, cigarete koje sadrže duvan u vrednosti od 46,5 miliona dolara, duvan delimično ili potpuno ižiljen u vrednosti od 44,1 miliona dolara i vino od svežeg groždja, odnosno šira sa zaustavljenom fermentacijom, u vrednosti od 31,9 miliona dolara. Po ostvarenoj vrednosti u uvozu najzastupljeniji su odseci voće i povrće sa vrednošću uvoza od 290,1 miliona doalra (učešće u ukupnom uvozu je 1,5 odsto), i kafa, čaj, kakao i začini u vrednosti od 214,1 miliona dolara (sa učešćem u ukupnom uvozu od 1,1 odsto).

Izvor: PKS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">