Izvoz proizvoda hemijske, farmaceutske, gumarske industrije i industrije nemetala prošle godine iznosio je oko 2,3 milijarde dolara, što je 33 odsto više nego u 2012. godini, rečeno je na sednici Grupacije proizvođača gume i gumarskih proizvoda.

Aktuelno stanje u gumarskoj industriji i sagledavanje svih mogućnosti kako bi se oživela proizvodnja u ovoj oblasti, bila je dominantna tema na sastanku Grupacije proizvođača gume i gumarskih proizvoda. Sekretar Udruženja za hemijsku, farmaceutsku, gumarsku i industriju nemetala PKS Vekoslav Šošević izneo je podatak da je u prošloj godini izvoz ovih proizvoda iznosio oko 2,3 milijarde dolara, što je 33 odsto više nego u 2012. godini, a uvoz je bio oko četiri milijarde dolara, odnosno bio je veći za 2,2 procenta u odnosu na pretprošlu godinu. Ukupno je proizvedeno oko 92 000 tona gume i gumarskih proizvoda, a izvoz proizvoda od gume bio je 496 miliona dolara, ili za 19 odsto veći nego u 2012. godini. Najviše su se izvozile spoljne gume raznih vrsta, a uvozili smo prirodni kaučuk, mašavinu čađi sa silicijumdioksidom i nove spoljne gume. Domaći proizvođači proizvoda od gume su najveći izvoznici, ali i najveći uvoznici u ovoj oblasti. Izvoz je uglavnom bio usmeren ka zemljama EU, Rusiji i Turskoj, a najviše smo ovih proizvoda uvozili iz Nemačke, Poljske, Italije i Kine.

Članovi Grupacije iznosili su svoje pojedinačne kompanijske probleme koji su najčešće u vezi sa obrtnim kapitalom, razvojem, investicijama i drugim uslovima poslovanja. Predstavnici Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, odgovarali su na pitanja menadžera o zakonskoj regulativi i podzakonskim aktima. Privrednici i predstavnici države zajednički su zaključili da je ipak najbolje rešenje sačekati da se izabere nova vlada, kako bi se u partnerskom dijalogu došlo do rešenja koja poboljšavaju ambijent poslovanja u ovoj oblasti. Predsednik Grupacije Miloš Nenezić, generalni direktor kompanije «Trajal» predložio je da članice Grupacije dostave svoje razvojne projekte, kako bi se uz pomoć PKS planovi objedinili, a time bi kompanije mogle i efikasnije da konkurišu za sredstva Fonda za razvoj, koji ima povoljne kreditne linije sa «grejs» periodom od godinu dana. Na sastanku je bilo reči i o usaglašavanju domaćeg zakonodavstva sa regulativom i propisima EU.

Autor: M. Nedić

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">