Reklama

Izvor: Tanjug

Dvadeset prehrambenih firmi iz Srbije ostvarilo je na međunarodnom sajmu hrane u Moskvi više od 900 kontakata i potpisalo ugovore o izvozu u vrednosti od 25 miliona evra, što je duplo više nego lane, saopšteno je danas iz Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Proizvođači iz Srbije su po prvi put na nedavno održanom sajmu „World Food Moscow“ predstavili ruskim kupcima selekciju mesnih prerađevina i to sa velikim uspehom.

Kompanija „LTS“ je potpisala ugovor o izvozu mesnih prerađevina u vrednosti od milion evra mesečno.

Učešće domaćih kompanija na ovom sajmu hrane četvrti put za redom pomogao je USAID Agrobiznis projekat u saradnji sa Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA).

Kako je istaknuto, srpske kompanije pokazuju sve veće interesovanje za nastup na ovom sajmu, jer postoji ogroman potencijal za izvoz njihovih proizvoda na rusko tržište, imajući u vidu potpisani Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije.

Srpske firme predstavile su se na dva odvojena štanda – voće i povrće, u okviru kog su nastupili „Agrar komerc“, „Agroprom kom“, „Asocijacija Frutlend“, „Kulfud“, „Frigogrand“, „Fruvela“, „Igda Impeks“, „ITN“, „Jugprom“, „Mondi Srbija“, „PIK Južni Banat“, „Planten“ i „Sikoberi“.

U okviru štanda za mlečne i mesne prerađevine svoje proizvode predstavili „Neoplanta“, „LTS“, „Pakom internešnl“, „Pajić kompani grup“, „Svit art“, „Zdravo organik“ i „Foka“.

Proizvođači su ove godine predstavili širok spektar kvalitetnog svežeg i smrznutog voća, uključujući jabuke, kruške, breskve, kajsije, nektarine, šljive, grožđe, maline, kupine, višnje i trešnje, kao i sušeno voće.

Takođe, predstavljeno je i povrće – slatka paprika, kupus, krastavac, grašak i kukuruz. Pored povrća i voća, na sajmu su bile predstavljene mesne prerađevine, torte i ambalaža za prehrambenu industriju.

Svetski sajam hrane „World Food Moscow“održava se u Moskvi već 19 godina. Ove godine, na sajmu je bilo prisutno 1.200 izlagača iz 60 zemalja, a zabeleženo je prisustvo oko 55.000 specijalizovanih kupaca i distributera.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">