Izvoz jaja u EU nije zabranjen, kao ni drugih proizvoda, već je Srbija u postupku dobijanja dozvola da se jaja iz pojedinih objekata mogu naći na tržištu EU, izjavio je danas za Tanjug predstavnik Uprave za veterinu Budimir Plavšić.

Demantujući pisanje pojedinih medija da je reč o zabrani izvoza jaja zbog postojanja salmoneloze u Srbiji, Plavšić je rekao da će nakon kontrole EU, pojedine farme, dobiti dozvolu za izvoz.

Objasnivši da zemlje izvoznice moraju da imaju Program kontrole salmoneloze koji je odobrila EU, Plavšić je rekao da su propisi u Srbiji usklađeni sa EU, ali da nemamo odobren program, jer je njime zabranjeno lečenje koka nosilja i ostale živine.

„U EU je zabranjeno davanje antibiotika živini, već se sve zaražene životinje ubijaju, ali mi to na zahtev proizvođača nismo uveli, jer bismo na taj način, u ovom trenutku, potpuno uništili živinarsku proizvodnju u Srbiji“, precizirao je Plavšić.

Zato je neophodna kontrola koka nosilja, da bi se utvrdilo da li je proces proizvodnje jaja identičan sa onim u EU, a reč je o veoma visokim standardima, koje neke farme u Srbiji u potpunosti ispunjavaju, dodao je on.

Podsetivši da su od početka ove godine, u EU uvedeni standardi u pogledu dobrobiti životinja, kojima se zahtevaju posebno opremljeni kavezi za koke nosilje, gde one mogu da ispoljavaju sve svoje fiziološke karakteristike, Plavšić je naveo da se u Srbiji najviše koriste klasični kao i u ostatku sveta.

Nabavljanje novih kaveza u ovom trenutku predstavlja jako veliki izdatak, ali nekoliko farmi u Srbiji ih već poseduje i one će biti prve na listi kojima će EU odobriti izvoz, kazao je Plavšić.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">