Srbiji preti gašenje izvoza junećeg mesa u EU po preferencijalnim uslovima, jer je zbog smanjene proizvodnje ove godine neizvestan plasman i 100 tona, iako izvozna kvota iznosi 8.875 tona, upozorili su danas u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Predsednik Grupacije klanične industrije PKS Milomir Tošović kazao je na sednici tog udruženja da je izvoz junetine iz Srbija u EU u konstantnom padu, pa je tako 2006. izvezeno 2.860 tona, da bi prošle godine izvoz iznosio 439 tona.

„Ne znam da li će ove godine izvoz dostići i 100 tona, što je alarmantno“, rekao je Tošović.

Kako su naveli u PKS, da bi se dostigao izvoz od 8.875 tona potreban je godišnji tov od oko 100.000 grla, a Srbija trenutno ima između 15.000 i 20.000.

Podsetili su i da je Srbija 1990. godine izvozila 30.000 tona junetine, dok je ukupan izvoz tadašnje Jugoslavije bio 50.000 tona.

U PKS su naveli da je pad proizvodnje goveđeg mesa u prvih šest meseci 2013. bio 35,7 odsto, ali i ocenili da ohrabruje porast izvoza, koji je tokom prve polovine godine dostigao vrednost od 128.060 dolara, što je skoro tri puta više nego u isto vreme lane, kao i nepromenjena vrednost uvoza od oko oko 440.000 dolara.

Direktor preduzeća Union MZ iz Požarevca Zvonko Milenković istakao je da se u Srbiju meso prekomerno uvozi zbog neorganizovanog tržišta i nepostojanja sistemske podrške države, iako je prema njegovom mišljenju uvozno meso lošijeg kvaliteta od onog iz domaće proizvodnje.

„Neke klanice nisu zaklale ni jednu svinju od početka godine, a rade samo zahvaljujući uvozu mesa“, kazao je on dodavši i da se proizvođači mesa iz Srbija nisu dobro spremili za smanjenje carina za izvoz mesa na tržište EU, a prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Podaci PKS pokazuju i da je od januara do juna ove godine u Srbiju uvezeno svinjskog mesa u vrednosti od 14,6 miliona dolara, što je za 6,3 miliona dolara više nego u isto vreme lane.

Blagi porast postoji i kod izvoza svinjskog mesa iz Srbije, koji je od početka godine do kraja juna bio vredan 339.117 dolara, što je oko 30 odsto više nego u istom period 2012. kada je izvezena svinjetina vredna 254.353 dolara.

Predstavnik Instituta za prehrambenu tehnologiju iz Novog Sada Đorđe Okanović smatra da bi država mogla da pomogne klaničnu industriju, pre svega pooštravanjem inspekcijskog nadzora.

Okanović je kazao da nije dobro ni što je za kontrolu 1.100 objekata klanične industrije zaduženo 57 inspektora.

Prema njegovim rečima, domaća klanična industrija je loše organizovana, sa malim iskorišćenjem proizvodnih kapaciteta, često bez stručne radne snage, a veliki broj manjih klanica ne rade po propisanim standardima.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">