Reklama

Trgovci za početak septembra najavljuju nove, više cene prehrambenih proizvoda i ostalih artikala, a iz Vlade Srbije poručuju da će se truditi da to poskupljenje bude što manje kako građani ne bi bili dodatno opterećeni.

Mleko i mlečni proizvodi skoro svih domaćih proizvođača poskupeće za dva procenta, prerađeno voće i povrće u proseku 12 odsto, a sredstva za ličnu i kućnu higijenu od tri do osam procenata. Trgovci se ne upuštaju mnogo u objašnjavanje novih cenovnika, ističući da su ih dobili od dobavljača koji poskupljenja pravdaju skokom cena sirovina i nestabilnim kursom dinara.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević izjavio je da je talas poskupljenja hrane zahvatio ceo svet, „a ni mi nismo imuni“.

„Pokušaćemo u saradnji sa Ministarstvom trgovine da intervenišemo na domaćem tržistu, ali ne treba biti veliki optimista“, istakao je on.

Procene stručnjaka su da će cene hrane u Srbiji i dalje rasti, jer je suša prepolovila biljnu proizvodnju. Slična situacija je na tržištima u regionu, ali i šire u Austriji, Rusiji, SAD… U avgustu su već poskupele neke vrste brašna i testenina od sedam do 30 procenata, hleba i peciva između 10 i 30 odsto. Tokom leta, mleko i mlečni proizvodi poskupljivali su više puta za nekoliko procenata.

Svetlana Glumac, direktorka koroprativnih poslova „Denjub fuds grupe“, u čijem sastavu je i „Imlek“ izjavila je ranije Tanjugu da će „Imlekovi“ proizvodi verovatno poskupeti u oktobru zbog povećanja otkupne cene sirovog mleka za dva dinara.

„Mi ćemo cenu od 36 dinara otkupa, da bi pomogli farmerima, podići za dva dinara i to će morati da se odrazi na cenu mleka“, rekla je Glumac, ali nije mogla da precizira koliko će poskupeti u maloprodaji proizvodi Imleka.

Cena osnovne vrste hleba „sava“ od pola kilograma ograničena je vladinom uredbom do 30. septembra na maksimalnih 44 dinara za veknu. Pekari su tražili poskupljenje do 10 dinara ili 22 procenta. U tekućem mesecu poskupeli su suhomesnati proizvodi do deset odsto, neke vrste slatkiša od četiri do 13 procenata, smrzute torte i kolači između 10 i 12 odsto, bezalkoholna pića između dva i osam odsto. Poskupeo je pasulj za 20 procenata, mesne i riblje konzreve od sedam do 19 odsto.

Novi rast cena od 20 odsto nije zaobišao ni meso, jer kako proizvođači i prerađivači mesa objašnjavaju, drastično je poskupela stočna hrana zbog suše, a i sve je manja ponuda žive stoke u klanicama. Sveže meso već je poskupelo u junu za oko 30 procenata, iako su maloprodajne marže za osnovne životne namrinice do kraja godine ograničene na 10 procenata. Pored svežeg mesa, marže su ograničene i za pšenično brašno, mleko i jogurt, ulje, šećer, slatkovodnu ribu.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije za poljoprivredu Vojislav Stanković mišljenja je da u „bitku sa cenama ne treba ni ulaziti, jer iz nje niko neće izaći kao pobednik“, precizirajući da pre svega misli na primarne poljoprivredne proizvođače i potrošače.

„To su dve kategorije stanovništva koje će biti izuzetno oštećene“, ocenio je on.

Stanković je istakao i da su cene u Srbiji dostigle svoj maksimum tokom juna i jula i da su već na evropskom nivou.

„Juneće meso se u Srbiji prodaje za sedam do osam evra po kilogramu, što je cena u maloprodaji u gotovo svim zemljama u Evropskoj uniji, a svinjsko meso košta između pet i šest evra po kilogramu“, rekao je Stanković.

Organizacije za zaštitu potrošaca negoduju zbog poskupljenja i apeluju na Vladu Srbije da omogući građanima zadovoljenje potreba što se tiče bar osnovnih životnih namirnica, koje je zagarantovano i Zakonom o zaštiti potrošača, rekla je za Tanjug predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida .

„Na jesen nas očekuju brojna poskupljenja koja će se negativno odraziti na ionako tezak finansijski položaj većine potrošača u Srbiji. Očekuje nas vrela jesen, a i vrela zima“, upozorila je Vida.

Izvor: Dnevnik

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">