U ovom trenutku proizvodnja mleka se isplati i trebalo bi taj pozitivni impuls iskoristiti da se ojača mlečno govedarstvo, što podrazumeva osavremenjavanje farmi, masovniji prelazak na proizvodnju organskog mleka i mesa, kao i sve drugo što doprinosi očuvanju domaće proizvodnje. video icon

Da je na gazdinstvu najbolje kombinovati ratarsku i stočarsku proizvodnju dokaz je trenutno stanje u agraru. Niska cena žitarica – jeftina stočna hrana. Uz to i podrška države kroz direktna davanja, osnažilo je najtežu granu u stočarskoj proizvodnji – mlečno govrarstvo, mada ni proizvodnja mesa ne zaostaje.

Na gazdinstvu Uglješa u Kovilju kao i uvek radno, posla ima od jutra do sutra a ove godine i ponajviše. Povećava se stočni fond, krave se tele gotovo svaki dan, a svaka prinova mami osmeh jer su se kockice konačno složile, isplati se i proizvodnja mleka a naročito mesa. Uz osnovno stado, simentalaca i po kojeg holštajna, sada mesta ima i za čiste tovne rase, belgijsko plavo i šarole. Prvi veći turnus je pristigao za prodaju, a kupaca ne manjka.

Cena – dobra oko 3 evra za kilogram žive mere. Međutim, i tu ju ključ uspeha u kombinovanoj proizvodnji, ovog puta stočarskoj. Na ovom gazdinstvu, iz mlečnog zapata muška telad odlaze u tov što je daleko isplativije u odnosu na kupovinu tovnog podmlatka čija cena nije mala.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">