Reklama

U današnje vreme veoma je teško biti siguran da je, samo zato što se meso nalazi na policama supermarketa ili mesare, prošlo i propisane kontrole. Takođe, teško je tvrditi da je ono ujedno i sveže, odnosno da nije pokvareno.

Kontrole kvaliteta jesu redovne, ali nisu detaljne. Pa tako postoji mnogo „crnih rupa“ u regulativama koje često omogućuju da se staro meso iz uvoza bez problema plasira na tržište.

Prvo što bi trebalo učiniti je pogledati deklaraciju na mesu, ako se ona na njoj nalazi (u prodavnicama se ona podrazumeva, za razliku od mesara). Svakako je sigurnije uzeti meso domaće proizvodnje, koje je neretko skuplje, ali s dobrim razlogom jer su manje šanse da je staro.

Boja mese je osnovni test kojim može otkriti da li je ono pokvareno, bez obzira na to što naznačeni rok trajanja nije prošao. Na umu treba imati normalne boje mesa. Meso peradi kreće se od plavičasto-bele do žućkaste boje.

U savršenim uslovima, svinjetina treba da ima roze-sivkastu boju. Kod pregleda piletine obratite pažnju na delove oko kostiju. Ti delovi ne smeju biti tamniji, a prsna kost bi trebalo da bude elastična.

Većina ljudi misli da kvalitetno meso ima jarkocrvenu boju. Međutim, to nije njegova prirodna boja već je rezultat izlaganja svetlosti i vazduhu. Ako je mleveno meso vakumirano, njegova boja bi trebalo da bude ljubičasto-crvenkasta. Meso tamnije boje govori da je reč o starijoj životinji. Ipak, to ne znači da je meso pokvareno. Uopšteno, crvena boja se povezuje s tim da je meso starije.

Junetina je pak prirodno crvenkasta, a po teksturi čvrsta. Ovaj tip mesa trebalo bi da bude prošaran tankim, a ne širokim žilicama. Žute masne žile upućuju na to da je životinja bila starija. Primetite li na junetini sivkaste ili crne delove – ne kupujte meso! Uopšteno, kod mlevenog mesa je mogućnost prevare najveća – pa je najbolje tražiti da ga samelju pred vama.

Kod jagnjetine meso bi trebalo da bude svetloružičaste boje, a po teksturi čvrsto kao i junetina. Trebalo bi da se rukovodite i standardnim mirisom jagnjetine. Ako je jagnje bilo zamrzavano, tada je miris smanjen ili ne postoji.

Odgovor na: Kako prepoznati meso koje je pokvareno

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">