Kina najavljuje veliku žetvu letnjih žitarica kako bi osigurala zalihe za sopstvene potrebe, i pored rastućih cena hrane do kojih je dovela ukrajinska kriza.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova navode da je trenutno traje žetva u donjem toku reke Jangce, kao i da je na jugozapadu Kine požnjeveno 80 odsto žitarica, piše agencija Mina.

Centralna vlada je ove godine izdvojila preko šest milijardi juana (900 miliona dolara) za letnju proizvodnju žitarica. Izdvojila je i posebna sredstva u vrednosti od 800 miliona juana za povećanje i podršku zelenoj proizvodnji žitarica.

Kina je prošle godine uvezla 164,54 miliona tona žitarica, što je ekvivalentno 24 odsto ukupne proizvodnje žitarica, prema podacima carine. Ove godine kineske vlasti imaju za cilj da ukupna proizvodnja žitarica u zemlji bude 650 miliona tona.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">